Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalian Georgieva, koronavirüsün ekonomik etkileriyle ilgili yaptığı online açıklamalarının ardından kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.
Koronavirüsle mücadele birçok para otoritesi gibi IMF'nin de teşvik paketi açıkladığı bir dönemde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın IMF'ye yönelik daha önce yaptığı eleştirileri hatılatılan ve IMF'nin Türkiye'yi desteklemeye nasıl yaklaşacağı sorulan Georgieva, "Esasen Türkiye dahil tüm üye ülkelerle yapıcı temaslarımız var" dedi.
Bu temasların devam edeceğini söyleyen Georgieva, "Tüm üye ülkelerimiz için buradayız" diye konuştu.
Georgieva’nın açıklamasının ardından gün içerisinde 6-69’a kadar yükselen Dolar/TL, 6,62’ye kadar geriledi.
"Büyük Buhran’dan sonra en büyük ekonomik yıkımı bekliyoruz”
Video konferansında bugüne kadar görülmemiş bir krizle karşı karşıya olduğunu ve Kovid-19’un ekonomik ve sosyal düzeni yıldırım hızında bozduğunu söyleyen Georgieva, küresel büyümenin 2020’de sert şekilde negatife döneceğini vurguladı.
Gelecek hafta Küresel Ekonomik Görünüm raporunu yayınlayacaklarını hatırlatan Georgieva, “Açıkçası Büyük Buhran’dan sonra en büyük ekonomik yıkımı bekliyoruz” dedi.
Georgieva, “Sadece üç ay önce 160’dan fazla ülkede pozitif gelir artışı bekliyorduk. Bugün ise 170’ten fazla ülkenin negatif gelir büyümesiyle karşı karşıya kalacağını öngörüyoruz” diye konuştu.
"Tüm ülkelerin mâli önlemleri 8 trilyon dolara ulaştı"
Gelişen ekonomilerde son iki ayda görülen portföy çıkışlarının 100 milyar dolara yaklaştığını söyleyen IMF Başkanı, bu miktarın 2008 Küresel Kriz döneminden üç kat daha fazla olduğunu söyledi.
Gelişmekte olan ülkelerin trilyonlarca dolar dış finansal yardıma ihtiyaç duyacaklarını söyleyen Kristalina Georgieva, gelecek hafta yayınlayacakları rapora göre tüm dünya ülkelerinin bugüne kadar aldığı mâli önlemlerin 8 trilyona ulaştığını ifade etti.
"Acil yardım talep eden ülkeler 90'ı geçti"
Üye ülkelere politika danışmanlığı, teknik yardım ve finansal kaynak gibi tüm destekleri yedi gün 24 saat verdiklerini söyleyen IMF Başkanı, 90’dan fazla ülkeden “acil yardım talebi” aldıklarını, bunun daha önce hiç görülmediğini vurguladı.
"Kapasitemiz 1 trilyon dolar"
1 trilyon dolarlık borç verme kapasitesine sahip olduklarını belirten Georgieva, Uluslararası Para Fonu Yönetim Kurulu’nun daha önce açıklanan 50 milyar dolarlık kredi paketini iki katına çıkarmayı kabul ettiğini duyurdu.
Kristalina Georgieva, Kırgızistan, Ruanda, Madagascar ve Togo gibi ülkelerin kredi programlarının rekor bir hızda onaylandığını ifade etti.
Düşük gelirli ülkelere 1,4 milyar dolar
IMF Başkanı, borçluluğu sürdürülebilir olmayan bir ülkeye kredi veremeyebileceklerini ancak kritik finansmanı sağlayacak bir çözüm üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Afet Önleme ve Kurtarma Kredisi’nin yenilediklerini söyleyen Georgieva, düşük gelirli ülkelerde acil sağlık harcamalarına gidecek bu paketin 1,4 milyar dolara çıkarılması için bağışçılarla görüştüklerini ifade etti.
Independent Türkçe