Koronavirüsün ekonomik etkileriyle ilgili endişeler büyümeye devam ederken, ABD’de kritik bir istihdam verisi açıklandı.
Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre ülkede tarım dışı istihdam mart ayında 701 bin kişi düştü.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
“Eylül 2010’dan bu yana ilk düşüş” olarak kaydedilen bu veri, finansal kriz sonrası 800 bin kayıpla zirvenin görüldüğü Mayıs 2009 verisine oldukça yakın.
İş kayıplarının üçte ikisi bar ve restoran gibi salgın boyunca kapalı kalacak olan hizmet sektöründen geldi.
Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre geçici olarak izne çıkarıldığını söyleyenlerin sayısı neredeyse ikiye katlandı ve 1,8 milyon oldu.
“Beş haftadan daha az süredir işsizim” diyenler ise yüzde 75 yükselişle 1,5 milyon oldu. İşlerini kalıcı olarak kaybedenler 177 binden 1,5 milyona çıktı.
Seyahat ve hizmet sektörü, 459 bin kişi ile kayıplara öncülük eden sektörler. Bunların arasından 417 bin işsiz gıda ve içecek sektöründen.
Bakanlık, bu sektörün iki yıllık istihdam kazancının neredeyse tamamının silindiğini not olarak ekledi.
Sağlık ve sosyal destek sektörü 61 bin profesyonelini kaybederken, perakende de kayıp 46 bine, inşaatta 29 bine ulaştı.
İstihdam artışının görüldüğü az sayıda sektörden biri kamu. Kamu kurumlarında çalışanların sayısı 18 bin arttı.
“50 yılın en düşük işsizliği” tanımı geride kaldı
Bunun yanı sıra bir önceki ay yüzde 3,5 ölçülen, hatta “50 yılın en düşük seviyesi” diye açıklanan işsizlik, yüzde 4,4’e yükseldi. Bu, Ağustos 2017’den bu yana görülen en yüksek seviye. İş bulma konusunda ümidini kesenler ve yarı zamanlı çalışanlar da eklenince bu rakam, yüzde 7 ile yüzde 8,7 arasında değişiyor.
Dow Jones’un ekonomistler arasında yaptığı araştırmaya göre istihdam düşüşü 10 bin, işsizlik oranı ise yüzde 3,7 tahmin ediliyordu.
İşsizler ordusu 15 milyona ulaşacak
Kariyer sitesi Indeed’in Ekonomi Araştırmaları Direktörü Nick Bunker, CNBC’ye verdiği röportajda “Bugünün verileri şok edici şekilde kötü. Şayet bu, krizin tüm gücünü göstermediği bir dönemde neler olduğunu gösteren veriyse, gelecek aylarda neler olacağını açıklamak çok zor” dedi.
Moody’s Analytics’in Baş Ekonomisti, “Bir ay sonra nisan verisi önümüze geldiğinde ekonominin 10 ile 15 milyon iş kaybına uğradığını göreceğiz” diye konuştu.
Nisan verisi daha kritik
ABD Çalışma Bakanlığı’nın bu son açıkladığı veri, 12 Mart ile biten haftayı, yani şirket kapatmalarının yeni başladığı dönemi kapsıyor.
Ülkede işsizlik maaşına başvuranların sayıları da son iki haftada 10 milyona ulaşmıştı.
Independent Türkçe