Karatenin olimpiyat bünyesine alınmasıyla Türkiye de bu branşta olimpiyatlarda yarışmaya başlayacak.
Koronavirüs salgını nedeniyle ertelenen Tokyo Olimpiyatları’nda 8 sporcu, Türk bayrağını göndere çekmeyi hedefliyor.
Tokyo’ya gidecek 8 Türk karateciden 5’i geçtiğimiz hafta belirlendi.
Modern olimpiyatlar tarih boyunca sadece 1. ve 2. Dünya Savaşları’nda ertelenmişti.
Üçüncü erteme ise tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi nedeniyle yaşandı.
Türkiye'yi olimpiyat oyunlarında ağır siklet 61 kiloda temsil edecek ilk milli karateci Meltem Hocaoğlu Akyol, olimpiyatların ertelenmesinin eşiyle daha çok vakit geçirebilmesini sağladığını söyledi.
Akyol, “Müsabakalar ve kamplardan dolayı aileme ve kendime vakit ayıramıyordum” dedi.
Evde yaptığı çalışmalarla kendisini hazır tutmayı hedeflediği ifade eden Akyol, bu yıl sonundaki dünya şampiyonasına da hazırlandığını belirterek dünya şampiyonasının da virüs salgını nedeniyle ertelenme ihtimalinden bahsetti.
Boşnak bir torna ustası baba ve terzilik yapan annesinin ilk çocuğu olan Meltem Akyol, 15 Ocak 1992'de İstanbul Pendik'te doğdu.
Çok sevdiği karateye henüz ilkokul birinci sınıfta başladı.
Bir kuzeni kürekçi diğer bir kuzeni de jimnastikçi olan Meltem, çocukluğunda voleybol ile karate arasındaki tercih yapma sürecini şöyle anlattı:
İlkokul birinci sınıfta bu maceraya atıldım. Sene sonu gösterisi için voleybol, tiyatro, bale, karate gibi birçok branşta gösteriler düzenleniyordu. Sınıfça yaptığımız karate gösterilerinin ardından ben devam etme kararı aldım. Bir yandan da voleybol oynuyordum. VakıfBank'ın voleybol altyapısına seçildim. Bir hafta sonu karate ve voleybol maçları çakışınca bir tarafı seçmek zorunda kaldım ve karateyi seçtim.
Kariyerinde uluslararası turnuvalarda 2 altın, 2 gümüş ve 1 bronz madalya elde eden Akyol için 2020 yılı da oldukça başarılı geçti.
Milli karateci bu yıl içinde katıldığı turnuvalarda Dubai'de altın, Paris'te gümüş ve Şili'de bronz madalya kazandı.
Son katıldığı 2020 Tokyo puanlaması için "Olimpiyat kotasına yakın olmak benim için çok önemliydi" diyen Meltem, şunları kaydetti:
Son üç müsabakada aldığım kürsü ve madalya dereceleriyle yerimi kesinleştirdim. Turnuvaya başlamadan önce bu başarıyı yakalayacağımı bilmiyordum Sonlara doğru yaklaştıkça işler daha ciddi bir hal aldı ve kendime 'Bu senin kaderin, elinden geleni yap; olacaksa eğer sen olduracaksın' dedim. Bu rahatlıkla çıktım ve bu şekilde çalışarak güzel sonuçlar aldım.
2020 Tokyo Olimpiyatları'nda karatenin ilk kez oyunlara dahil edilmesiyle Akyol da bu oyunlara katılmayı garantileyen ilk Türk karateci olarak tarihe geçti. Bu durumun kendisini çok mutlu ettiğini belirten Akyol, “İlk olmak güzel ama ilk ve son olmayı gerçekten istemem. Hak eden herkesin bu duyguyu yaşamasını çok isterim. Yıllardır bunun için yarışıyorum. Belki de seneler sonra torunlarıma, çocuklarıma anlatırken daha da farklı bir tat alacağım. Şu anda ilk olmanın, tarihe geçmenin heyecanını yaşıyorum” ifadelerini kullandı.
Akyol, bir dönem oyuncak dükkanının olmasını istediğini söyledi.
“İçinde binlerce oyuncağım olsun çocukların gelip gün boyu oynayabileceği ve eğlenebileceği... Binlerce oyuncakla herkesin oynadığı bir yer isterdim” diyen Akyol, çocukluğun kendisi için vazgeçilmeyen ve hala devam eden bir süreç olduğunu vurguladı.
Devletin son zamanlarda sporu desteklemek için adımlar attığını söyleyen Akyol, “Bakanlıkların federasyonlara ayırdığı bir bütçe var. Federasyonlar, bu bütçeleri organizasyonlar ve çalışmalar için kullanıyor. Devletin sağladığı bu imkanlar, başarılı olmamızdaki en büyük destekçimiz. Diğer ülkelerle kıyasladığımda bunun önemini bir kez daha anlıyorum" değerlendirmesinde bulundu.
Karateyi her yaştan insana, özellikle de gençlere tavsiye ettiğini söyleyen Meltem, sözlerini şöyle noktaladı:
Gençlere hiçbir şeye önyargı duymamalarını, kendileri için doğru ve yararlı olduğuna inandıkları şeyleri tecrübe etmelerini, okumalarını, birbirlerine saygı duymalarını, tüketim değil üretim odaklı hareket etmelerini öneriyorum.
© The Independentturkish