Dünyanın 160'dan fazla ülkesine yayılan yeni tip koronavirüs Kovid-19 ile mücadelede en önemli yollardan biri de günlük koronavirüs test sayısının artırılması.
Bin 236 vakanın rastlandığı, 30 kişinin yaşamını yitirdiği Türkiye'de Hürriyet gazetesinden Meltem Özgenç'in haberine göre an itibarıyla Sağlık Bakanlığı günde yaklaşık 4 bin koronavirüs testi yapıyor.
Tanı laboratuvarlarından yaklaşık 5 saat içinde kesin sonuç alınabiliyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Hükümet yerli tanı kitleriyle bu sürenin 1 saate kadar inebileceğini söylemişti.
21 Mart'ta yeni tip koranavirüse (Kovid-19) yönelik 15 dakikada sonuç alınabilen tanı kitinin tanıtımı, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Viroloji Laboratuvarında yapılmış, Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, yeni tip koronavirüse yönelik Bilim Kurulunun önerisiyle test sayısı artırılırken, yapılabilen laboratuvar sayısının da genişletildiği duyurulmuştu.
Kovid-19'un başlangıç noktası olan ve hastalıkla mücadele konusunda ciddi bir aşama kaydeden Çin'den gelecek hızlı tanı kitlerinin de sonucu 15 dakika içinde verdiği belirtiliyor.
Günlük 4 bin olarak ifade edilen test sayısının bir aylık süre zarfında günde 15 bin test kapasitesine çıkması bekleniyor.
Sağlık Bakanı dün yaptığı açıklamada 12 Mart'tan bu yana Türkiye'de gerçekleştirilen koronavirüs test sayısını 20 bin 345 olarak açıkladı.
BUGÜNE KADAR toplam 20.345 test yapıldı, 1.236 tanı kondu, hepsi yaşlı 30 hastamızı kaybettik. Hastalık ülkemizde yokken, “yok” dedik. Şimdi gün gün durumu açıklıyoruz. Şeffaflığımızla sizi tedbire de davet ediyoruz. Tedbirli olalım. Bu ülke, bu tehdide yenik düşmeyecek.
— Dr. Fahrettin Koca (@drfahrettinkoca) 22 Mart 2020
Bir başka deyişle Türkiye'de koronavirüs testi yapılanların pozitif çıkma oranının yüzde 6 olduğu görülüyor.
CHP'li vekil: Günlük test sayısı düşüşte
Rakamlar göz önüne alındığında Türkiye'de 10 günlük süre içinde başka ülkelerin bir günde yaptığı kadar test yaptığı görülüyor.
CHP İstanbul milletvekili Erdoğan Toprak ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 19 Mart'ta TBMM'de yaptığı bilgilendirmeyi anımsatıyor.
Laboratuvar sayımız kısa zaman içinde 25 ilde toplam 36’ya çıkacaktır. Bugün itibarıyla iki vakıf üniversitesinin devreye girmesiyle 18 merkez çalışmaya başladı (...) Hastalığın teşhisinde güvenilir ve hızlı sonuç vermek adına kendi tanı kitimizi geliştirdik. Ayrıca özellikle önümüzdeki bir, iki gün içerisinde, hızlı tanı kiti devreye girmiş olacak.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın TBMM koronavirüs sunumundan
Toprak, Twitter'dan yaptığı açıklamada Koca'nın 19 Mart'ta "Hedef günde 10-15 bin test" dediğini ancak günlük bazdaki koronavirüs test sayısının yükselmek yerine günden güne düştüğünü ifade ediyor.
Sn.@drfahrettinkoca 19 Mart’ta TBMM’de ‘hedef günde 10-15 bin test’ dedi. 20 Mart’ta 3656 olan testler, 21 Mart’ta 2953’e 22 Mart’ta 1754’e düşmüş!Yerli-Milli hızlı test kitleri nerede?Demek daha çok test yapılsa vak'a ve ölümler daha da artacak!Şeffaflık lütfen! @saglikbakanligi pic.twitter.com/LNa212dgL5
— Erdoğan Toprak (@EToprakCHP) 22 Mart 2020
Türkiye'de Kovid-19 ile ilgili ilk doğrulanmış vaka 12 Mart'ta açıklandı.
O günden bu yana yapılan toplam koronavirüs test sayısı 20 bin 345.
Bu da günlük ortalamanın 2 binin altında olduğunu gösteriyor.
En çok test yapan ülke Güney Kore
Dünyadaki yaşam koşullarının nasıl değiştiğini gösteren deneysel araştırma verileri sunan çevrimiçi yayın Our World in Data'nın 20 Mart itibarıyla sunduğu istatistik değerlendirmeye göre Kovid-19 salgınından bu yana en çok koronavirüs testi yapan ülke Güney Kore.
316 bin 664 test yapan Güney Kore'de şu ana dek 8 bin 961 vaka görüldü, 111 insan hayatını kaybetti, enfekte olup sağlığına kavuşan kişi sayısı ise 3 bin 166.
Güney Kore'yi 167 bin koronavirüs testi uygulaması ile Almanya takip ediyor.
İtalya ve İspanya'nın ardından Avrupa ve dünyada en çok hasta sayısına sahip olan Almanya'da 24 bin 873 hasta, 94 ölüm rapor edildi.
Doktorlar Birliği Sendika Yöneticisi Anastasiya Vasilyeva'nın "Kovid-19'un gerçek boyutları saklanıyor" dediği Rusya ise 19 Mart rakamları baz alındığında 143 bin 519 koronavirüs testi uyguladı.
Rusya'daki vaka sayısı resmi açıklamalara göre 438, sadece 1 kişi ise yaşamını yitirdi.
Our World in Data'nın yayınladığı son araştırmaya göre koronavirüs testi uygulayan diğer ülkeler ve sayıları şöyle:
Avustralya 113 bin 615
ABD 103 bin 945
Birleşik Krallık 64 bin 621
Norveç 43 bin 735
Fransa 36 bin 747
Belçika 18 bin 360
Vietnam 15 bin 637
Avusturya 15 bin 613
Kolombiya 4 bin 103
Finlandiya 3 bin
Brezilya 2 bin 927
Pakistan Bin 979
Türk Tabipleri Birliği: Ülke genelinde günde kaç test yapılması planlanıyor?
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, 22 Mart'ta Sağlık Bakanlığı'na Türkiye'deki koronavirüs testi ile ilgili sorular yöneltti.
TTB, Türkiye'de kaç il ve kaç merkezde test yapıldığını, yurt genelinde günde kaç test planlandığını, kaç tip tanı/tarama testi kullanıldığını sordu.
TTB'nin Sağlık Bakanlığı'nın cevaplandırmasını istediği sorulardan bazıları şunlar:
Hastaların başvurusu ile testlerin sonuçlanması arasındaki süre nasıldır?
Tanısı doğrulanmamış olguların ne kadarına akciğer grafisi ve/veya bilgisayarlı tomografi yapılmıştır?
Tanısı doğrulanmamış olguların ne kadarında COVID-19 hastalığı için klasik veya muhtemel görüntüleme bulguları saptanmıştır?
Tanısı doğrulanmış olgularda bugüne kadar hangi ilaçlar kullanılmıştır? Bu ilaçlarla tedaviye yanıt oranı nedir?
SARS-CoV-2 pozitif sağlık çalışanlarının saptanamaması hastalığın diğer sağlık çalışanlarına, hastalara ve sağlık çalışanlarının sosyal çevresine yayılmasını kolaylaştıracaktır. Bugüne kadar kaç sağlık çalışanına test yapılmıştır? Hastalarla temas halinde bulunan ve enfekte olma olasılığı yüksek olan sağlık çalışanlarının tamamına ne kadar sürede test yapılması öngörülmektedir?
Türk Tabipleri Birliği önceki akşam sosyal medya üzerinden koronavirüs testlerinin yaygınlaştırılması ve ücretsiz yapılmasıyla ilgili kampanya başlatmıştı.
Koronavirüs testi nasıl uygulanıyor, herkese yapılıyor mu?
Sağlık Bakanlığı vatandaşların koronavirüs şüphesi ile istedikleri devlet, özel, üniversite ya da vakıf hastanelerine başvuru yapabileceklerini duyurmuştu.
Başvuru yapan kişi ilk etapta hastanede ayrılan izolasyon odasında tutulup burun ya da boğaz sürüntüsü alınarak test uygulanıyor.
Sonuç negatif çıksa dahi kişi bir süre hastanede misafir ediliyor ve klinik durumu devam eder ya da ağırlaşırsa test tekrarlanıyor.
Bu numuneler tanı laboratuvarlarında da netlik kazanıyor.
Sonuç pozitif çıkarsa, kişinin başvurduğu hastane eğer pandemi hastanesi ise tedavi ediliyor değilse pandemi hastanelerinden birine sevk ediliyor.
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr Alpay Azap, koronavirüs tanı testlerinin herkese yapılmadığını, klinik olarak başka bir etken gösterilemeyen vakalara yapıldığını belirtti.
Azap, Milliyet gazetesine verdiği demeçte "Yakın çevresinde koronavirüs tanısı almış birisi varsa o zaman herhangi bir solunum belirtisinin olması, solunum şikayeti, test çalışmak için yeterli" dedi.
Özel laboratuvarda test yapılıyor iddiası
Kovid-19 kaygısı yaşayan kişilerin bazı özel hastaneler ve laboratuvarlarda yüksek ücretler karşılığı test yaptırabildikleri öne sürülmüştü.
İstanbul'daki bir özel laboratuvar ile bir özel hastanede bin 250 TL’lik ücret karşılığı test yapıldığı, test yaptırmak için koronavirüs belirtisi veya doktor tavsiyesi aranmadığı iddia edilmişti.
İstanbul Tabip Odası (İTO) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Güray Kılıç, “Olabildiğince çok tanı koymamız lazım ki virüsü taşıyanlar tespit edilsin, izole edilsin ve bulaşmanın önüne geçilsin. Bu 'tespit et ve zinciri kır' sürecidir. Testler yaygınlaştırıldığında insanlar zaten parayla test yaptırmaya gerek duymaz." demişti.
Independent Türkçe, Hürriyet, Milliyet, AA