Suudi Arabistan’ın ulusal petrol şirketi Aramco, koronavirüs salgınına karşı göçmen bir çalışana maske takıp el dezenfektanı kıyafeti giydirdi.
Şirketin bu uygulaması ırkçılıkla ve modern kölelikle suçlandı.
Tepkilerin büyümesi üzerine bir açıklama yapan Aramco, sterilizasyonun önemine dikkat çekilmek amacıyla yapılan bu uygulamanın yetkililere danışılmadığını belirtti.
Sputnik’in derlediği habere göre görüntülerin sosyal medyaya yansıması üzerine olay büyük infial yarattı.
Bir Twitter kullanıcısı, “Körfez sınıfçılığı” derken bir diğeri “Modern kölelik burada asla yok olmadı, sadece yeniden paketlendi” ifadelerini kullandı.
Pek çok kişi, asıl, fikri bulan kişinin ‘beyninin dezenfekte edilmesini’ savundu.
Aramco’nun insan hakları konusundaki sicilini ve göçmen işçilere karşı tutumunu hatırlatan pek çok kişi de şirketi ırkçılıkla suçladı.
Slavery was never abolished here, just repackaged. https://t.co/W1gFWeWLVl
— Naser (@NaserMestarihi) March 10, 2020
Şirketten açıklama
Tepkilerin büyümesi üzerine bir açıklama yapan Aramco, sterilizasyonun önemine dikkat çekilmek amacıyla yapılan bu uygulamanın yetkililere danışılmadığını belirtti. Bu uygulamayı onaylamadıklarını söyleyen şirket, “Buna derhal son verildi ve bir daha yaşanmaması için gereken önlemler alındı” dedi.
وقد قامت الشركة على الفور بإيقاف هذا الفعل واتخاذ إجراءات صارمة تحول دون تكراره.
— أرامكو (@Saudi_Aramco) March 10, 2020
وتؤكّد الشركة حزمها ضد المساس بقيمها المبنية على الاحترام والتمسك بأخلاقيات السلوك والتعامل.
Ancak şirketin açıklaması pek çok kişi tarafından tatmin edici bulunmadı.
'Bizden değil ondan özür dileyin'
Bir Twitter kullanıcısı, “Bizden özür dilemeyin, o adamın kendisinden özür dileyin, onu onurlandırın ve bunu paylaşın” dedi. Daha de ileri giden kullanıcı, “Bu fikri bulan, Allah korkusu ya da işçiye saygısı olmayan o kişiye dezenfektan kıyafetleri giydirin ve gün boyunca şirkette dolaştırın” önerisinde bulundu.
الإعتذار لم و لن يكفي ،و يجب معاقبة صاحب الفكرة وتعويض العامل مادياً ومعنوياً .. مشاعر الناس مش لعبة بيدكم! pic.twitter.com/zzYPKZOuQT
— اللُجين (@looletaa2) March 10, 2020
Bir diğer kullanıcı da, "Özür yeterli değil. Bu fikrin ardındaki kişi cezalandırılmalı ve bu işçi de maddi-manevi tazminat almalı. İnsanların duyguları oyuncak değildir" dedi.
20 kişide koronavirüs tespit edildi
Suudi Arabistan'da şimdiye kadar 20 kişide koronavirüs tespit edildi.
Salgına karşı önlem amacıyla ülke genelinde eğitime ara verildi.
Sputnik Türkiye