Odatv'ye yönelik Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan ve 375 gün hapis yatan Hürriyet yazarı Nedim Şener, gazetecilerin cezaevine gönderilmesine tepki gösterdi. Şener, “MİT’le ilgili haberin yayından kaldırıldığını ve gazetecilerin tutuksuz yargılanması gerektiğini” söyledi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Nedim Şener, Libya’da şehit olan Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensubunun haberini yapmalarının ardından başlayan gazetecilere yönelik tutuklama dalgasını kaleme aldı. Şener’in yazısının ilgili kısmı şöyle:
Evet, MİT Kanunu, teşkilat mensuplarının ve ailelerinin kimliklerinin ifşa edilmesini, her türlü kitle iletişim araçlarıyla yayımlanmasını, yayılmasını ve açıklanmasını ayrı ayrı yasaklıyor.
Libya’da şehit düşen MİT mensubunun kimliği ve cenaze törenine ilişkin görüntülerin yayınlanması nedeniyle gazeteciler Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan ve Hülya Kılınç tutuklandı. Denetimli serbest kalan Murat Ağırel hakkında da tutuklama kararı çıkarıldı. Elbette, MİT mensubunun vatan görevi sırasındaki şehadeti, o ve ailesinin mahremiyeti her şeyin üzerindedir.
Öte yandan gazeteciler hakkında suçlama konusu ceza üç yıl hapis olarak öngörülüyor. Hangi hukukçuyla konuşsam, “Elbette suçlamaya ilişkin delillere dayalı yargılama herkesi kapsar ama suç konusu için üç yıl hapis isteniyorsa, kaçma ve delil karartma şüphesi yoksa tutuksuz yargılama da kanuni bir haktır” diyor.
Gazeteciler zaten söz konusu haberi yayından kaldırmışken tutuksuz yargılanamazlar mı?
Ne olmuştu?
Türkiye’nin Libya’da yürüttüğü operasyonlar sırasında MİT mensubu olduğu belirtilen bir albayın hayatını kaybettiğine dair bilgileri haberleştiren Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu ve muhabir Hülya Kılınç evlerine düzenlenen polis baskını ile gözaltına alınıp tutuklanmıştı. Terkoğlu’nun tutuklanmasının ardından Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan da savcılık tarafından ifadeye çağrılmıştı.
Tutuklama talebi ile mahkemeye sevk edilen Pehlivan hakkında da tutuklama kararı verilmişti. Pehlivan ile aynı gün içinde savcılık tarafından ifadeye çağrılan gazeteci ve Yeniçağ yazarı Murat Ağırel de savcılık ifadesinin ardından tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilmişti. Mahkeme Ağırel’in adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verilmişti. Ağırel daha sonra itiraz sonucu tuklanmıştı.
Hürriyet, Independent Türkçe