ABD, Alman devletinden “emekli maaşı” almayı sürdüren Nazi gardiyanını sınır dışı edecek

Baltık Denizi’nde batık bir gemiden çıkarılan belgeler, 61 yıldır yurt dışında yaşayan görevlinin geçmişini ortaya döktü

Neuengamme toplama kampının bulunduğu yerde kurbanlara atfedilen bir taş anıt (AFP)

II. Dünya Savaşı sırasında Nazi kamplarında gardiyanlık yaptığı ve 1959’dan bu yana yaşadığı ABD’de Alman devletinden “savaş hizmetleri” için emeklilik maaşı almayı sürdürdüğü ortaya çıkan 94 yaşındaki yetkilinin ülkesine gönderilmesine karar verildi.

Newsweek’in haberine göre Yargıç Rebecca L. Holt, savaş sırasında Almanya’nın Hamburg kenti yakınlarındaki Neuengamme toplama kampında çalıştığı anlaşılan Friedrich Karl Berger’in ülkeden çıkarılmasına hükmetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mahkeme, Berger’in bu kampta vazifesini “gönüllü hizmet” olarak yaptığını belirtirken, eski Nazi gardiyanının hiçbir zaman Neuengamme'den naklini istememiş olması ve toplama kampındaki istihdamına dayanarak Almanya'dan emekli maaşı almaya devam etmesi nedeniyle sınır dışı edileceğini bildirdi.

Kararda ayrıca, 1945 kışında mahkumların bu kampta “tükenme ve ölme noktasına” gelinceye kadar zorla çalıştırıldığı ve “acımasız” koşullarda tutulduğu vurgulandı.

Berger’in, Nazilerin organize ettiği suçlara iştirak eden hiç kimsenin ABD’de yaşayamayacağını öngören 1978 tarihli Holtzman Düzenlemesi uyarınca sınır dışı edileceği ifade edildi.

 

 

Öte yandan Washington Post, II. Dünya Savaşı’nın bitişinin üzerinden 75 yıl geçmişken Amerikalı bir yargıcın bu kararı almasının öncesinde yaşanan gelişmelere dikkati çekti.

Gazeteye göre federal savcıların davaya dair kanıtları hazırlamasında Baltık Denizi’nde keşfedilen bir batık gemiden çıkarılan belgelerin etkili olduğu belirtildi.

Berger’in görev yaptığı kampta Yahudi mahkumlarla Fransa, İtalya ve diğer ülkelerden siyasi muhaliflerin yanı sıra Rus, Hollandalı ve Polonyalı sivillerin tutulduğu ifade ediliyor.

Nazi gardiyanının nezaret ettiği iki haftalık mahkum nakli sırasında 70 kişinin öldüğü, yüzlercesinin de Baltık Denizi’nde demirlemiş iki gemiye bindirildiği ancak bu gemilerin Mayıs 1945’te Britanya Hava Kuvvetleri’nin “yanlışlıkla bombalaması” sonucu sulara gömüldüğü belirtiliyor.

 

Independent Türkçe, Newsweek, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU