Cezayir Savunma Bakanlığı, başkentin 500 km batısında yer alan Sidi Belabbas dağlarında gerçekleşen arama-tarama ve imha operasyonu sırasında çıkan çatışmada bir askerin hayatını kaybettiğini ve bir teröristin ise etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Bu haber, resmi makamlar tarafından tanımlandığı şekliyle terör kalıntılarının ve silahlı grupların ülkenin çeşitli alanlarda insani zayiat verme kabiliyeti ile ilgili tartışmaları yeniden gündeme getirdi.
Bakanlığın açıklamasında, Sidi Belabbas dağlarındaki operasyonda sözleşmeli asker Merdasi Musa’nın hayatını kaybettiği belirtildi. Terörle mücadele kapsamında yürütülen arama ve tarama operasyonunun akabinde tehlikeli bir teröristin etkisiz hale getirildiğini kaydedildiği açıklamada, bir makineli tüfek ve üç mühimmat deposunun ele geçirildiği bildirildi. Açıklamada öldürülen teröristin kimliğini tespit etme sürecinin devam etmekte olduğu kaydedildi.
Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, hayatını kaybeden askerin ailesine başsağlığı dileklerini iletti.
Cezayir’deki bu operasyonun, yılın başından bu yana askerlerin hedef alındığı ikinci operasyon olduğu kaydediliyor. 9 Şubat'ta Savunma Bakanlığı tarafından ‘intihar saldırısı’ olarak nitelendirilen bir diğer olayda da Mali sınırında görev yapan muhafız kışlasına düzenlemem saldırıda bir asker hayatını kaybetmişti. Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Said Şangariha, saldırının ardından Timiaouine beldesine gitmişti.
Ordu hareketleri
2017 sonbaharından bu yana terörle mücadele operasyonlarına ilişkin bilgilerde bir kesinti söz konusu oldu. Cezayir ordusu, 30 yıldır devam etmekte olan terörle mücadele planı kapsamında kuzeydeki dağlık tepelere konuşlandırılıyor. Ordu doğu, merkez veya batıda yer alan dağlarda ayrı ayrı arama ve tarama operasyonları gerçekleştirerek, terör hareketliliğine ilişkin gelen askeri güvenlik raporları doğrultusunda hareket ediyor. Sidi Belabbas'da yapılan operasyona bu kapsamda yapıldı.
Afrika Terörizm Araştırmaları Merkezi'nin eski çalışanlarından olan Hayouni İsmail, her ne kadar tecrit edilmiş ve hareket edecek kabiliyetten yoksun olsalar da terör hücrelerinin hala mevcut olduğunu ifade etti.
Independent Arabia’ya konuşan İsmail, bugün terörist gruplar hakkında konuşmak mümkün olmadığını belirttiği açıklamasında, daha ziyade teslim olmayı reddeden anarşist bireylerden bahsedilebileceğini söyledi. Birkaç ay önce Cezayir'in doğusundaki Jijel şehrinden bir ailenin teslim olmasının ardından aile reisinin 1990'lardan bu yana terör saflarında olduğunun ortaya çıktığını dile getiren İsmail, bu kişilerin dini bir kaygı yahut siyasi bir proje tarafından motive olarak harekete geçmediklerini, bilakis yıllardır gerçeklikten kopuk bir şekilde dağlarda yaşadıklarını söyledi.
Terör kalıntılarına ilişkin resmi makamlar tarafından yapılan açıklamaların büyük ölçüde doğru olduğu değerlendirmesinde bulunan İsmail, şu anda herhangi bir örgüte mensubiyeti olmayan unsurlara yönelik asgari düzeyde operasyonların gerçekleştirildiğini belirtti.
Afgani’nin kalıntıları?
Cezayir güvenlik birimleri üç yıldır Selim el-Afgani olarak bilinen terörist Ebu Cafer es-Selefi’nin izini takip etmeye çalışıyor. DEAŞ’a bağlı olan Hilafet Ordusu örgütünün başına geçen kişinin kimliğine ilişkin elde edilen bilgiler doğrultusunda güvenlik birimleri çalışmalarını gerçekleştiriyor.
‘Selefi Çağrının Koruyucuları’ isimli örgütün eski lideri olan Selim el-Afgani, intihar operasyonlarına ilişkin el-Kaide ile yaşadığı anlaşmazlığın ardından liderlikten ayrılmıştı.
Cezayir makamları 2017 yılında başkentin 400 km doğusunda bulunan Konstantin vilayetinde Hilafet Ordusu’nun son üyesinin ortadan kaldırıldığını açıklamıştı. O gün silahlı kişiler, bir polis karakolunu hedef almış ve bir restoranda bulunan bir subayı öldürmüşlerdi. Daha sonra yapılan resmi açıklamada, ülkede DEAŞ hikayesinin sona erdiği bildirildi.
Ebu Cafer Muhammed es-Selefi, Sidi Belabbas'da doğdu. Askeri birlikler bugünlerde, Cezayir'in 500 km batısında yer alan Tafasur Dağları'nda geniş çaplı bir arama ve tarama operasyonu gerçekleştiriyor. Ebu Cafer Selefi, cihadist bir örgüt olarak isimlendirilen grubun ilk katılımcılarındandı. Sonrasında 1996 yılında örgütten ayrıldı ve ismi Selefi Çağrının Koruyucuları olarak değiştirilen Korku Taburu adlı grubun liderliğini yaptı.
Afgani birkaç yıl önce ortadan kayboldu ve hakkında bilinen en son şey Selefi Çağrının Koruyucuları örgütünün feshedildiği beklentisiyle onun Cezayir güvenlik organlarıyla temasa geçtiğiydi. Bu örgütün yıllardır herhangi bir faaliyette bulunduğu bilinmiyor. Örgüt yaptığı açıklamalarla, el-Kaide tarafından gerçekleştirilen intihar saldırılarını sert bir şekilde reddettiğini belirtti. Ayrıca bu hususta hala sitesinde yer alan bir vizyon ortaya koydu.
Terörle mücadele güçleri, Başkentin 70 km batısında yer alan Chenoua bölgesinden Ténès beldesine kadar olan alanda, başkentin 200 km batısında yer alan Ayn Defla ve Şelf valiliklerinde ve üçüncü olarak başkentin 500 km batısında yer alan Sidi Belabbas ekseninde faaliyetlerini devam ettiriyor.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
Independent Türkçe için çeviren: Adem İpekyüz