Kritik zirvede Moskova’da konuşulacaklar: Önce ateşkes sonra Soçi sınırları

Türkiye'nin ilk talebi ateşkes, nihai talep ise Suriye Ordusu'nun Soçi Mutabakatı sınırları çekilmesi

Fotoğraf: AFP

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin, yarın Moskova'da bir araya gelecek. 

İkilinin heyetleriyle beraber yapacakları toplantının ana konusu ise İdlib'deki gelişmeler. Masada nelerin konuşulacağı merak konusu. 

Türkiye, rejim güçlerinin ilerleyişi ve Rusya’nın hava bombardımanını durdurarak bölgede bir ateşkes ilan edilmesi talebinde bulunuyor.

Türkiye’nin nihai talebi Suriye rejimine bağlı birliklerin Soçi Mutabakatı sınırlarına çekilmesi ve Suriye Ordusu hatları gerisinde kalarak kuşatmaya giren askeri gözlem noktalarının kuşatmasının sona ermesi.

Bu nedenle rejim güçlerinin Serakib'den 53 kilometre güneye, Atarib'den de 22 kilometre doğuya çekilmesi gerekiyor.

Bölgede Türkiye'nin 13 gözlem ve askeri noktası kuşatma altında. Buralarda kaç askerin olduğuna yönelik net bir sayı yok.

Serakib'i alan masaya güçlü oturacak

Her iki taraf da M-4 ve M-5 yollarının kesişiminde bulunan ve Halep-Şam bağlantısını sağlayan Serakib’i alarak masaya güçlü oturmak istiyor.

Bu nedenle bölgede tansiyon hiç düşmedi. Muhaliflerin TSK desteğiyle ele geçirdiği Serakib geçtiğimiz gün yoğun hava saldırılarının ardından tekrar Suriye Ordusu'nun denetimine girdi.

Muhalifler ise kenti tekrar kazanmak için yeni bir operasyon başlattı.

Rusya ise “terör örgütü” olarak nitelendirdiği grupların bölgede hala faaliyet gösterdiğini öne sürüyor.

Bu grupların ılımlı muhalefetle ayrıştırılmasının sorumluluğunun Türkiye’de olduğunu iddia eden Rusya, bunda başarısız olunduğu tezini işliyor.

Şam'ın tüm muhalifleri terörist olarak nitelemesi... 

Türkiye, Moskova’daki zirveden olumlu bir sonuç çıkması durumunda kendi kendisini feshetmeyi tartışan Heyet Tahriri Şam'ın (HTŞ) süreci hızlandıracağını da düşünüyor.

Bölgedeki aktif gücün Suriye Milli Ordusu(SMO) adını alan “ılımlı muhalifler” olduğunu belirten Türkiye, Suriye rejiminin ayaklanan herkesi terörist gördüğünü beyan eden açıklamalarının sahada yarattığı karmaşayı masaya getirmeyi de planlıyor. 

Türkiye, rejim birliklerinin Soçi sınırlarına çekilmesinin ardından Anayasal sürece geri dönülmesi teklifini de masaya getirecek.

İran destekli örgütlerden duyulan rahatsızlık...

Dışişleri kaynaklarına göre Türkiye, Suriye rejiminin kara gücü olarak kullandığı Suriyeli veya yabancı milis örgütlerden duyduğu rahatsızlığı da Moskova’da Putin’e iletecek. 

Kaplan Kuvvetleri, Hizbullah ve Fatımiyyun gibi örgütler, Suriye Ordusu ile birlikte Şam yönetiminin yanında İdlib operasyonuna katılıyor.

Rusya’nın son hava saldırıları hem Türkiye sınırına hem de Fırat Kalkanı ve Zeytindalı Harekatı bölgelerine yönelik sivil göçünü arttırmıştı.

Son yaşanan göçlerle birlikte buralara gelen mülteciler zaten kalabalık olan bölgeleri daha da şişirdi. Saldırıların yoğunlaşmasının göçü daha da arttıracağına işaret eden Türkiye’nin en büyük rahatsızlıklarından biri de bu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kremlin’deki muhatabına bunu net bir şekilde iletecek.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU