ABD’de yapılan yeni bir araştırmaya göre, organ metabolizmalarını ölçen taramalar sonucu kadınların beyinlerinin erkek yaşıtlarının beyinlerinden daha genç olduğu ortaya çıktı.
Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi Yöntemleri dergisinde yayımlanan bulgular, kadınların kendileriyle aynı yaşta olan erkeklerden 3 ya da 4 yaş daha “genç” olduğunu gösterdi.
Beyin yaşlanması, beyin metabolizmasında kademeli olarak görülen azalmayla ilişkilendirildi.
Missouri’nin St. Louis kentindeki Washington Üniversitesi’nden bilim insanları, insan beyninin “metabolizma yaşı”nı ölçmeyi hedefleyen bir araştırmaya imza attı.
Araştırmacılar çalışma sırasında özellikle çocukluktan gençliğe geçerken beyin gelişimini sürdürmeye yarayan glikozu kullanan ve aerobik glikoliz olarak bilinen sürece odaklandı.
Yetişkinlikte yaş ilerlerken enerji sağlamak için insanların beyninden pompalanan glikoz da gittikçe azalır. İnsanlar 60’lı yaşlara geldiklerinde ise glikozun yalnızca küçük bir miktarı sağlanmış olur.
Bu nedenle yeni çalışmada, beyin yaşının bir göstergesi olarak şeker güçlendirici glikolizin oranı dikkate alındı.
Araştırma ekibi, vücuttaki hastalıkları öğrenmeye yarayan pozitron emisyon tomografisini (PET) kullanarak 212 kadın ile 84 erkeğin taramalarını yaptı. Bu yöntem sayesinde o sırada katılımcıların beyinlerinden geçmekte olan oksijen ve glikoz seviyeleri ölçüldü.
Toplanan veriler, makineler aracılığıyla algoritmalara dönüştürüldü ve metabolizmayla ilgili bilgilere dayanarak beyin yaşını tanımlamak için alıştırmalar yapıldı.
Geliştirilen algoritmaya, kadınlardan önce erkeklerin yaşları ve beyin verileri için başvuruldu. Neticede kadınların beyinlerinin takvim yaşlarına göre ortalama 3.8 yıl daha genç olduğu belirlendi.
Çalışma için yaşları 20 ila 82 arasında değişen katılımcılardan bilgiler toplandı. Şaşırtıcı bir şekilde kadınların beyinlerinin nispeten daha genç olduğunu gösteren durum, yalnızca yaşlılarda değil, gençlerde de gözlendi.
Bu da kadınların hayata daha yüksek glikoliz seviyesine sahip “daha genç” beyinlerle başladığını işaret ediyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Yeni keşif ayrıca, kadınların yaşlandıkça hafıza kaybı ve nörolojik hastalıklara karşı neden daha dayanıklı olduğunu öğrenmeye de yardımcı olabilir.
Kadınların beyinlerinin bilişsel gerilemeye karşı daha dirençli olduğu biliniyor. Yaşlı kadınlar da akıl, hafıza ve problem çözme testlerinde erkek yaşıtlarına göre daha yüksek puanlar alma eğilimi gösteriyor.
Araştırmayla ilgili yayımlanan yazıda bilim insanları, gençlik döneminde daha yüksek olan glikoliz seviyelerinin kadınların öğrenme fonksiyonlarını ve yaşlılık döneminde bile beyin gelişimlerini desteklemeye yardımcı olduğunu ifade etti.
Araştırmanın yazarlarından Profesör Manu Goyal, söz konusu çalışmanın boy gibi daha çok bilinen mukayese kadar kuvvetli olmasa da cinsiyetler arasındaki ölçülebilir farklılıklara güçlü bir örnek olduğunu söyledi.
Goyal, “Cinsiyetle ilgili çeşitli faktörlerin, beynin yaşlanma sürecini ve nörodejeneratif hastalıklara karşı kırılganlığını nasıl etkileyebileceğini anlamaya başladık” dedi.
Beyin metabolizmasının yaş ilerledikçe kadınlarla erkekler arasında görülen bazı farklılıkları çözmeyi sağlayacağını belirten Goyal, “Erkeklerin beyinleri daha hızlı yaşlanmaz. Onlar yetişkinliğe kadınlardan yaklaşık 3 yıl daha büyük başlıyor ve hayatları boyunca da bu böyle devam ediyor” dedi.
Ulaştıkları teorinin pratikte nasıl işlediğini öğrenmek isteyen araştırma ekibi, daha genç görünen beyinlere sahip insanların beyin fonksiyonlarındaki düşüşe karşı daha dirençli olup olmadıklarını tespit etmek için bir grup yetişkini zaman içerisinde takip ediyor.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news/science
Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol
© The Independent