Kaliforniya, toplama kamplarına gönderilen Japon asıllı Amerikalılardan özür dilemeye hazırlanıyor

Kaliforniya eyalet meclisi 78 yıl önce II. Dünya Savaşı sırasında ülkedeki Japon asıllı Amerikalıların toplama kamplarına gönderilmesi nedeniyle resmi özür içeren tasarıyı perşembe günü oylayacak

II. Dünya Savaşı sırasında ABD'nin ülkede kurduğu 10 toplama kampına gönderilen 120 bin Japon asıllı Amerikalı ve Japon göçmenden yüzde 62'si ABD vatandaşıydı (Reuters)

II. Dünya Savaşı sırasında ABD yönetiminin ülkedeki Japon asıllı Amerikalıları toplama kamplarına yerleştirmesine izin vermesinden yaklaşık 80 yıl sonra Kaliforniya eyaleti oynadığı rol nedeniyle özür dilemeye hazırlanıyor.

ABD'nin bu en karanlık dönemlerinden birinde rolü bulunan eyaletin yöneticileri resmi özrün yer aldığı tasarıyı perşembe günü oylayacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tasarıda  "Kaliforniya eyalet meclisi, II. Dünya Savaşı'nda Japon asıllı Amerikalıların haksız şekilde dışlanması, yerinden edilmeleri, hapsedilmelerini desteklediği ve Japon asıllı Amerikalıların yurttaşlık hakları ve kişisel dokunulmazlıklarını destekleyip savunmada başarısız olduğu için nedeniyle özür diler" ifadesi yer alıyor. 

II. Dünya Savaşı'nda dönemin ABD Başkan'ı Franklin D. Roosevelt başkanlık kararnamesiyle120 binden fazla Japon asıllı Amerikalı evlerini ve işlerini terk etmek zorunda bırakılıp batıdaki eyaletlerle Arkansas'ta kurulan 10 toplama kampına gönderilmişti.

19 Şubat 1942 tarihli kararname Japonya'nın Pearl Harbor saldırısından iki ay sonra imzalanmıştı.

Tasarıyı sunan Demokrat meclis üyesi Al Muratsuçi AFP'ye yaptığı açıklamada "Özrün, Donald Trump'ın başkanlığı döneminde gelmesi özellikle yerinde. Sınırlarımızda kafeslerde tutulan çocuklar ve aileleri hakkında Japon asıllı Amerikalı toplumundan tekrar tekrar gelen rahatsızlıkları dinledim. Bu toplama kamplarından kurtulanlara o dönemi hatırlatıyor. Onlar birçok açıdan tarihin tekerrür ettiğini düşünüyorlar" dedi. 

Federal hükümet 1945 yılına kadar süren bu zorla yerinden etmeler ndeniyle 1988'de özür dilemiş ve toplama kampından kurtulanlara tazminat ödemişti. 

Kendisi de Japon asıllı Amerikalı olan Muratsuçi Kaliforniya'nın da o dönemdeki hatalarını telafi etmesi gerektiğini vurgulayarak "Bir ulus olarak nasıl diğerlerine örnek olduğumuzdan bahsetmeyi seviyoruz. Ama maalesef bu vakada Kaliforniya, Japon asıllı Amerikalılara yönelik ırkçı hareketlerin öncüsüydü" ifadelerini kullandı.

Söz konusu kamplardan ikisi, Manzanar and Tule Gölü, eyalet sınırlarında yer alıyordu. Ayrıca eyalet Japon asıllı Amerikalılara yönelik baskıların başını çekmişti. 

 

AFP, USA TODAY
Derleyen: Keremcan Karabatak 

DAHA FAZLA HABER OKU