Gökbilimciler, iki yıldızın kavgası sonrası oluşan bulutun büyüleyici görüntüsünü yayımladı.
Sıradışı bulut, dünyanın en büyük gökbilim projesini oluşturan Atacama Büyük Milimetre / Milimetre-altı Dizisi (ALMA)'nın 66 teleskobundan elde edilen fotoğraflarda görülebiliyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Görüntüler bir yıldızın aşırı büyüyerek diğerini çektiği, yıldızın öteki yıldıza doğru kaydığı ve daha sonra da dış katmanlarını parçaladığı mücadelenin sonrasını gösteriyor.
Mücadele, bilim insanlarının yıldızların oluşumu ve ölümü hakkında bilgi verebileceğini umduğu alışılmadık bir cisim yarattı.
İsveç Chalmers Teknoloji Üniversitesi'nden, yakın zamanda bu etkileyici cisim hakkında araştırma yürüten ve araştırması Astronomy & Astrophysics'de yayımlanan Hans Olofsson, "HD101584 yıldız sistemi eşsiz çünkü düşük kütleli yıldızın yakınındaki dev tarafından yutulduğu 'ölüm süreci' vakitsiz ve çarpıcıydı" dedi.
ALMA ve diğer deneylerden elde edilen verilere bakan bilim insanları, çift yıldızlı sistemi bu kadar güzel bir karmaşa içinde bırakan çarpışmayı anlamayı başardı.
Bulut, ana yıldızın ölmeye başlayıp kırmızı dev haline gelmesiyle ve gittikçe büyüyerek diğeri yıldızı yutmasıyla oluştu. Küçük yıldız daha sonra yuvarlaklar çizerek büyük yıldızın çekirdeğine doğru ilerledi ancak ona çarpmadı.
İki yıldızın birbiri etrafındaki hareketleri doğrudan çarpışma yerine daha büyük yıldızın patlamasına yol açtı. Büyük yıldız gaz katmanlarını evrene saçtı ve yıldızın çekirdeği açığa çıktı.
Görüntüdeki nebulanın yapısı, küçük yıldızın büyüğe doğru yuvarlaklar çizerek ilerlemesiyle ve ilerlerken ortaya çıkardığı gazlarla oluştu. Bu gazlar daha sonra atık malzemeye karıştı ve kavga sonrası evrene yayıldığı görülen kalıntının oluşmasına sebep oldu.
Mücadele, kendi Güneşimiz de dahil diğer yıldızlara ne olacağına dair fikir verebilir.
İsveç'teki Uppsala Üniversitesi'nden makalenin ortak yazarı Sofia Ramstedt yaptığı açıklamada, "Şu an Güneş benzeri yıldızların ölüm süreçlerini tanımlayabiliyoruz, ancak neden veya tam olarak nasıl olduklarını açıklayamıyoruz" diye konuştu.
HD101584, şu anda üzerinde daha çok çalışma yürütülmüş evrimsel basamaklar arasındaki kısa geçiş aşamasında, bu yüzden bulmacayı çözecek önemli ipuçları veriyor. HD101584'ün bulunduğu ortamın ayrıntılı görüntüleriyle yıldızın önceki dev hali ve yakında kalıntıya dönüşecek hali arasındaki bağlantıyı kurabiliriz.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech
Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu
© The Independent