Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sinop'ta yapılması planlanan nükleer santral hakkında Anadolu Ajansı’na konuştu.
Santralin ortağı Japon Mitsubishi Heavy Industries’in hazırladığı fizibilite çalışmasının takvim ve fiyat yönünden Bakanlığı tatmin etmediğini söyleyen Enerji Bakanı Dönmez, Japonya’nın artık gündemlerinde olmadığını aktardı.
Dönmez, “Japon tarafıyla bu konudaki iş birliğimize devam etmeme konusunda mutabık kalındı. Sinop’ta başka bir tedarikçi ile de nükleer santralin yapımı söz konusu olabilir" değerlendirmesinde bulundu.
Erdoğan “Arzu edilen noktada değiliz” demişti
2013 Mayıs ayında dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan ile Japonya Başbakanı Şinzo Abe arasında anlaşması imzalanan 22 milyar dolarlık projeye göre, 2017'de inşaatın başlaması gerekiyordu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
4 bin 480 megavat kapasiteye sahip olacak santralin ilk reaktörünün ise 2023’te devreye girmesi planlanıyordu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 liderler zirvesine katılmak için Haziran 2019’da Japonya'ya gidişinden önce ülkenin önde gelen gazetelerinden Nikkei’nin sorularını yanıtlamıştı.
Sinop Nükleer Santral projesinin başlangıçtaki maliyet tahminlerinin ikiye katlanması üzerine durdurulmasıyla ilgili Erdoğan şunları söylemişti:
Sinop nükleer enerji santrali projesinde arzu edilen noktada değiliz. Japon tarafınca hazırlanan fizibilite çalışması raporu ve maliyet analizi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız ve diğer ilgili kurumlarımız tarafından detaylı olarak incelenmiştir. Hem maliyet hem de proje takvimi açısından ilk anlaşmamız ile uyumlu olmayan bir tabloyla karşılaştık. Sinop nükleer santralinin istediğimiz gibi ilerlememesi elbette üzücü. Ancak Japonya ile enerji alanındaki iş birliğimizi sadece nükleer enerjiyle sınırlandırmıyoruz.
Independent Türkçe