Türkiye, Irak, Suriye ve İran’da yaşayan Kürtler ‘ulusal birlik’ yolunda önemli bir süreçten geçiyor.
Suriye’deki ‘ulusal ittifak’ girişimleri devam ederken, benzer bir çalışma Türkiye’deki Kürt partiler arasında başladı.
Diyarbakır’da Kürt partilerin katıldığı ve iki gün sürecek olan “ulusal ittifak” çalıştayı 18 Ocak'ta başladı.
Çalıştaya, HDP EŞ Genel Başkanı Sezai Temelli, Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı Leyla Güven, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, görevden alınan Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ile birlikte, Devrimci Demokrat Kürt Derneği (DDKD), İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA), Kürdistan Komünist Partisi (KKP), Kürt Demokratlar Platformu-Kuzey (PDK-Bakur), Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (PDK-T) temsilcileri ile birlikte kanaat önderleri ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.
Çalıştaya katılan ittifak birleşenlerinden HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, Azadî Hareketinin eski sözcüsü Avukat Sıdkı Zilan ve Ulusal Birlik çalışmasının yürütücülerinden olan HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, çalıştayın amacı ve hedefleri hakkında Independent Türkçe’ye konuştu.
Kalıcı ittifakın hedefi iktidar olmak
Kürt partilerin bu çalıştay ile bir sonuca varmak istediğini belirten Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, şu ifadeleri kullandı:
Bizi buna yönlendiren çok güçlü bir ulusal ittifak rüzgarı var, bu da siyaseti zorluyor. Gazi Muhammed’ten Vedat Aydın’a siyasi kadromuzun bir vasiyeti var, annelerin ‘birleşin’ emri var.
Sokakta, evde ve iş yerinde kimi görsem ‘ulusal birlik yönünde adım atın’ diyor. Biz kalıcı adım atmak istiyoruz, bu bir siyasi partinin güç birliği değil. Halkın da içinde yer aldığı kalıcı bir ittifak ile iktidarı hedefleyeceğiz.
Onun için ‘ulusal kongre mi’, ‘meclis mi’ veya ‘demokratik cephe mi’ bunların hepsini tartışacağız. Ama eğilim şuan ulusal kongreden yana.
Hele bir durun, sonra eleştirin
Çalıştaya katılmayan HAK PAR, PAK ve PSD’yi çağırdıklarını ancak bu partilerin katılım sağlamadığını ifade eden Çiftyürek, “Katılmayan Kürt siyasi parti ve hareketlerine şunu diyoruz, 'Bugün tartışma ve eleştirme günü değil, gün birlik olma günüdür.' Daha önce de bu partilere şunu söyledik, ‘Hele bir durun, ortak paydaya ilişkin bir söz söyleyelim, pratik bir adım atalım’ ondan sonra eleştirin. Ama her şeye rağmen çağrılarımız devam edecek” dedi.
Farklılıklara rağmen birlik olabiliriz
Türkiye’nin en temel meselesinin Kürt meselesi olduğunu savunan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Kürt meselesinin çözülememesi yüzünden ülkenin birçok temel sorunun da çözüme kavuşamadığını söyledi.
Temelli sözlerini şöyle sürdürdü:
Peki Kürt meselesinin hedefinde kimler var, Kürtler. Kürtlerin hedefte olmasını sağlayan sorunlar neler, anadilde eğitim, temel insan hakları, sosyal ve sivil halklara kadar bütün taleplerin gerçekleşememesi söz konusu. Dolayısıyla en temelde buradan başlamak lazım.
'Peki neden bu coğrafyada böyle bir mesele var' dediğimiz zaman bugünkü otoriter bütün rejimler, bu halkların gaspı üzerine ya da bu gerilim ve çatışma ortamından beslenerek kendi iktidarlarını yeniden üretiyorlar. Otoriter rejimin üretildiği yer tam da bu meselenin üzerindedir. Bu nedenle meselenin çözüme kavuşması lazım.
Bu sorun en etkili nasıl çözülür, her şeyden önce demokratik bir birlik sağlanabilir. Kürt halkının içinde farklı düşünce ve görüşe sahip insanlar olabilir, bu farklılıklara rağmen birlikte hareket ve mücadele edebilecek bu değişim ve dönüşümü sağlayabilecek bir birlikteliğe ihtiyaç var. Bu nedenle çalıştay çok kıymetli bir toplantı.
"Katılmayan partiler katkı sunabilir"
Bazı Kürt partilerin katılmamasını da değerlendiren Temelli, “Tabiî ki böylesi bir dönemde itiraz ve eleştireler olabilir. Ama bu çalıştay bir başlangıçtır. Daha öncesinde yapılmış ittifaklar var, geçmişe baktığınızda çok önemli bir birikim var. Geleceğe doğru giderken katılmayan partiler, katılabilir ve katkı sunabilirler. Evet bu bir çalıştay ama kongreye giden bir süreç var. Bunlar telefi edecek şeyler” ifadelerini kullandı.
"Kürt partilerin yan yana gelerek büyük bir iş başardı"
Kürt partilerin yan yana gelerek büyük bir iş başardığını dile getiren Temelli, “Burada en önemli şey, büyük bir çoğunlukla yan yana gelme başarılmıştır. Buradan ne çıkar, daha güçlü bir adımın örülmesi çıkar. Bu çalıştay bundan sonraki aşamada ne yapmalıyız sorusunu üretir. Bugünden hemen yarın kongre olmayabilir ama kongrenin örülmesinde önemli bir başlangıç olur” dedi.
"İttifakın olası seçimlere ciddi bir etkisi olur"
İttifakın olası bir seçime ciddi bir etkisinin olacağını kaydeden Temelli, “Bunun çok önemli bir katkısı olur. Yerel seçimlerde bir çalışma yaptık. 5 yerde Kürdistani partiler ile ittifak yaptık ve çok önemli katkıları oldu. Hatta şu iddialı mı olur bilmiyorum ama hem 24 Haziran hem de 31 Mart seçimlerinde yan yana gelmeleri bugünkü toplantı için motive edici olmuştur” dedi.
"Kürtçe’nin yüzde 20’sini anlayabiliyorum"
Temelli, konuşmaların Kürtçe yapılmasının sıkıntı yaratmadığını belirterek, “Zorlanmıyorum, arkadaşlar çeviri yaptılar. Zaten bir kulak aşinalığı var, çok değilse bile yüzde 20’sini anlayabiliyorum” diye konuştu.
"Kürtlerin anadilde eğitim talebi PKK’ya takılıyor"
Ulusal İttifakın bir ihtiyaç olduğunu vurgulayan Azadî Hareketi'nin eski sözcüsü Avukat Sıdkı Zilan ise, sorunlar karşısında dünyanın her yerinde kurulan ittifakların muhataplarıyla sorunları çözmek için var olduklarını söyledi.
“Biz kimseyi şeytanlaştırmak ve düşmanlaştırmak için bu ittifakı kurmuyoruz” diyen Zilan şöyle konuştu:
Ankara muhatabımızdır. Kürtlerin bazı talepleri var. Dil, anadilde eğitim, örgütlenme özgürlüğü ve özgürlük gibi sorunları var. Bu konular etrafında, Kürt sorunun çözümü için milli bir temsil oluşturmak istiyoruz.
Türkiye’nin Rojava’daki hükümetle arasında sıkıntı var. Afrin ve Kerkük gibi yerler işgal altında. Biz 4 parçada medeni bir şekilde sorunların diyalog yoluyla çözümünden yanayız. Kürtlerin anadilde eğitim talebi PKK engeline takılıyor, bunun PKK ile ne alakası var.
Bu örgütsel bir şey değil, insani bir taleptir. Tamam silah, şiddet Kürtler için de senin için de sorun. Hak meselesine gelince diğer konuları ortaya atıyorlar. Kürtler birlik olursa onlar da geri adım atar. Devlet 4 yıldır seçmeli ders ile ilgili öğretmen tayin etmiyor. Bu ne demek senin Kürtçe ile de bir husumetinin olduğunu gösteriyor.
Örgüt değil, dil karşıtlığı ortaya çıkıyor. Burada tartıştığımız budur, silah vesayetinden uzak bir oluşum olsun, bu oluşum temsil kabiliyeti olsun ve oluşturulacak bu birlik medeni bir şekilde milli sorunların çözümü için çalışmalı.
"HDP ile HÜDA PAR’ın kusuru var"
PAK, PSK, HAK PAR ve HÜDA PAR gibi siyasi partilerin ‘Ulusal İttifak Çalıştayı’na katılmadığını dile getiren Zilan, “Ancak HAK PAR’ın benzeri bir ittifak için çalışma yaptığını öğrendik. Bu olumlu bir gelişme. Tabiî ki onlarla görüşeceğiz. Bu çalışma illa buranın öncülüğünde yürütülecek diye bir şey yok, onlar bunları yürütsün, biz onlara dahil olalım. Çalıştayda diğer partilerin katılmamasında HDP ve HÜDA PAR’ın kusuru var” dedi.
"Bu işi iyi pişirmek lazım"
İyi niyet etrafında Kürt partilerin bir araya geldiğini belikten Zilan sözlerini şöyle sürdürdü:
Bu işi iyi pişirmek lazım. Niyet bellidir, ismi, içeriği ve programı yazılır. Kısa sürede bir isim bulacağız. DTK’nın devamı olmayacak. Bu birliktelik askeri ve siyasetten uzak olacak.
"Kısa süre içinde model, isim ve programı belli olacak"
Ulusal Birlik çalışmasının yürütücülerinden olan HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, Kürtlerin yaşadığı yerlerde sıkıntıların olduğunu hatırlatarak şu ifadeleri kullandı:
Bunun nedeni ise Kürdistan’ın 4 parçaya bölünmesi ve sömürgecilerin iç müdahalesinden kaynaklı. Bu nedenle bugüne kadar ciddi bir birliktelik olmamıştır.
4 parçaya baktığımız zaman hep sıkıntılı geçmiş. Artık Kürtler şu kanıya vardılar, birlikleri olmadığı sürece hak ve özgürlük taleplerinde başaramayacaklarını gördüler.
Bunu nerde gördük Afrin’de, Kerkük ve Erbil’de IŞİD saldırılarında gördük. Halk bir an önce birliğinizi oluşturun diyor. Her bölgede bu yönlü bir oluşum var. İlk kez Kürtler yan yana geldi ve yerelde seçime girdiler.
Çalıştaydaki amaç birlik ruhunu oluşturmak. Birincisi yol ve yöntemi belirlemek ikincisi ise hangi model üzerinden hareket edileceği belirlenecek.
Biz gerçekçiliğe dayalı bir model üzerinde tartışmaların olmasını bekliyoruz. Ortak bir mutabakat temelinde çalışmaların yürütülmesi lazım. Bunun adını kongre ya da mecliste kursak günümüz şartlarına uygun bir model olmalı.
Çoğunluğa göre değil mutabakata göre kararlar alınmalı. En kısa sürede model, isim ve programı belirleyeceğiz. İç işleyiş nasıl olacak, partilerin bir birine bakış ve yaklaşımları netleşecek.
"İslami ve dindar kesimden yoğun bir katılım var"
“Olası bir erken seçimde AK Parti Kürtlerin oyunu alamayacak” diyen Taşçıer, “Çalıştaya İslami ve dindar kesimden fazla bir katılım var. Bu da şunu gösteriyor, AK Parti artık Kürt oylarını alamayacak. İstanbul’daki 800 binlik oy farklı muhafazakar Kürtlerin AK Parti'den kopmasıyla oldu” ifadelerini kullandı.
"Katılmayan partilerin de ulusal birlik talepleri var"
Çalıştaya 19 Kürt partisinin katıldığını, 3 partinin ise katılmadığını kaydeden Taşçıer, “Katılmayan partilerin de ulusal birlik talepleri var, bizim de var. Kürtlerin taleplerinde ortaklaşıyorsak bir araya gelme önünde engel yoktur. Diyalog ve belki iyi anlamama eksikliği olabilir ama biz onlarla birlikte ortak bir mücadele sürdürmek istiyoruz” şeklinde konuştu.
"Çalıştayın gündem maddeleri: model, isim ve program"
Çalıştayda üç gündem maddesi üzerinden tartışmalar yürütülecek. Çalıştayın ilk gündeminde, kalıcı ulusal ittifak modeli için “Ulusal meclis mi”, “Kongre mi" ya da “Demokratik cephe mi” sorularına yanıt aranacak.
Kalıcı model arayışları irdelenirken; Kürt Ulusal Birlik Hareketi (TEVKURD), Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Irak Kürdistan Bölgesi deneyimleri, Kürt Demokratlar Hareketi (TEV-DEM), Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ve dünyadaki ulusal birlik modellerine bakılarak, ismi, programı ve işleyişi belirlenecek.
Sonuç bildirgesi yürütülecek tartışmalar sonucunda belirlenecek, yol haritası ise daha sonra kamuoyu ile paylaşılacak.
Independent Türkçe
© The Independentturkish