“Dans eden ejderha” diye adlandırılan minik bir dinozor fosili, bilim insanlarına dinozor tüylerinin kuşlardan farklı geliştiğini gösterdi.
120 milyon yıl önce Çin’de yaşayan bu yaratığın Velociraptor’un kuzeni olduğu bildirildi. İki ayaklı Kretase Dönemi dinozorunun bilimsel adı Wulong bohaiensis. Pullu yüze, sivri dişlere ve tehlikeli ayak pençelerine sahip türün küçük memelileri, kertenkeleleri, kuşları ve balıkları avladığı düşünülüyor.
Wulong’un Çin’in Liaoning eyaletinde bulunan fosili, eksiksiz bir iskeletin yanı sıra mükemmel biçimde korunan tüyleri ve buna benzer yumuşak dokuları da içeriyor. Dinozorun bacakları ve uzun kollarında, kuşların kanatlarındakine benzer tüyler yer alıyordu. Vücudunun kalanı da yumuşak ve ipliksi yapılarla kaplıydı.
Anatomical Record’da bu hafta yayımlanan çalışmanın lideri paleontolog Ashley Poust, “Tüylerini nasıl kullandığını henüz bilmiyoruz” dedi:
Öyle görünüyor ki ısıyı sabit tutma ve diğer hayvanlara sinyal verme gibi işlevleri vardı. Ancak nasıl göründüğü ve bu işlevlerin ne denli önem taşıdığı belirsizliğini koruyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Kuşlar yaklaşık 150 milyon yıl önce küçük tüylü dinozorlardan evrimleşti. Ancak Wulong gibi uçamayan birçok tüylü dinozor da varlığını sürdürdü. Bilim insanları, kuşların ve bu dinozorların tüylerindeki farklılıkları anlamaya çalışıyor.
Kuşların bir an önce uçabilecek kadar güçlü olmak için yetişkin boyutlarına hızla ulaştığını belirten Poust sözlerini şöyle sürdürdü:
Ancak yetişkinlere özgü tüylere kavuşmaları gecikebilir. Örneğin martılar, sadece üç ay içinde uçmayı öğrenseler de yetişkinlere benzer bir görünüme kavuşmaları üç-dört yıl sürer.
Ancak Reuters’ta yer alan habere göre kemiklerin incelenmesiyle bir yaşında olduğu anlaşılan Wulong, yetişkin tüylerine sahipti.
Proust, bu durumu şöyle açıkladı:
Uzun kuyruğuna kadar uzanan, farklı tüyleri var. Bu, kuşlardan çok farklı bir durum. Bize bu dekoratif tüylerin yetişkinlikten önce ortaya çıktığını gösteriyor. Tabii bu tüyleri, bildiğimiz kuşlardan farklı biçimde kullanıyor olabilirler.
Wulong’a “dans eden ejderha” denmesinin nedeni, fosilin duruşunun hareket ediyormuş gibi görünmesi. Yavru ayrıca, Velociraptor’un da dahil olduğu Dromaeosauridae familyasına ait. 75 milyon yıl önce Moğolistan'da yaşayan Velociraptor “Jurassic Park” filmlerinde yer almıştı.
Independent Türkçe, Reuters