Yeni araştırmaya göre Kuzey Koreli bilgisayar korsanları, mesajlaşma uygulaması Telegram aracılığıyla bitcoin ve diğer kripto paraları çalmanın yolunu geliştirdi.
Moskova merkezli Kaspersky Labs'ın siber güvenlik uzmanları, Kuzey Kore'yle bağlantıları olan ünlü kolektif Lazarus Grubu'nun dünyanın her yerindeki bireyleri ve kuruluşları hedef almak için "ileri seviye yetenekler" geliştirdiğini söyledi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
AppleJeus Operasyonu diye adlandırılan siber hırsızlık kampanyası en az 2018'den beri devam ediyor ve şu ana kadar Birleşik Krallık, Çin, Polonya ve Rusya'da mağdurlar yarattı.
Bilgisayar korsanları, sahte kripto para birimi internet siteleri oluşturmanın yanı sıra Telegram'da sahte ticaret grupları kurarak kurbanlarını cezbediyor. Telegram, yorum isteğine cevap vermedi.
Sitelerdeki ve gruplardaki kötü amaçlı bağlantılar hedefin kullandığı cihaza bulaşıyor ve saldırganların kullanıcı verilerine erişmesini sağlıyor.
Kaspersky araştırmacıları saldırıları detaylandıran bir raporda "AppleJeus Operasyonu'nun ilk ortaya çıkışından bu yana, kod yazarlarının zaman içinde izledikleri yöntemi önemli ölçüde değiştirdiğini görüyoruz" dedi.
Kripto para birimlerine yapılan bu tür saldırıların devam edeceğini ve daha karmaşık hale geleceğini düşünüyoruz.
Son yıllarda Kuzey Koreli bilgisayar korsanları, kripto para birimlerini sürekli hedef alıyor. Uzmanlar bu gelirlerin felç edici ekonomik yaptırımlara karşı "finansal bir can damarı" sağladığını ve nükleer silahların geliştirilmesine kaynak sağladığını söylüyor.
Bu konuda yazılmış bir makalenin yazarlarından Kayle Izeman geçen sene The Independent'a "Kripto para istismarı, Kuzey Kore'nin nükleer silah finansmanını engellemek için tasarlanan yaptırımları atlatacak şekilde ülkenin dünyanın geri kalanıyla işlem yapmasına olanak sağlıyor" demişti.
2019 tarihli bir Birleşmiş Milletler (BM) raporu, Kuzey Kore'nin internetteki borsa ve kuruluşları hackleyerek 2 milyar dolara (yaklaşık 12 milyar TL) yakın kripto para kazandığını tahmin ediyor.
Bu tahminler, ülkenin 670 milyon dolarlık (yaklaşık 4 milyar TL) bitcoin ve benzeri kripto para topladığını iddia eden BM Güvenlik Konseyi tahminlerinden çok yukarıda.
Kuzey Kore daha önce siber suçla uğraştığı suçlamalarını reddetmiş ama aynı zamanda Pyongyang'da düzenlenen konferanslarda kripto para birimi ve siber güvenlik uzmanlarının gözünü boyamaya çalışmıştı.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/
Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu
© The Independent