Kanadalı Alamos Gold şirketinin, Çanakkale'nin merkeze bağlı Kirazlı Köyü yakınlarındaki altın ve gümüş madeni projesinde çalışmalar kamuoyunun tepkisini çekti.
Maden sahasının yakınında projeye karşı direniş için 26 Temmuz'da başlatılan 'Su ve Vicdan Nöbeti' eylemleri sonrası altın arama çalışmaları sona erdi.
Bölgede 200 bine yakın ağacın kesildiği ve bölgede bitki çeşitliliğinin son bulduğuna yönelik uzman raporları da çalışmanın durmasında etkili olmuştu.
Konuyla ilgili CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, CİMER üzerinden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bazı sorular yönelitti.
Erkek'in soruları bölgedeki altın arama izninin uzatılıp uzatılmayacağı yönündeki iddialar ile ilgili.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Kanadalı şirket Alamos Gold'un Türkiye'deki uzantısı olan Doğu Biga Madencilik Şirketi ile sözleşmenin uzatılacağı ya da alanın Cengiz İnşaat’a devredileceği şeklinde iki iddianın konuşulduğunu söyleyen Erkek, bakanlığa "31 Aralık 2019 tarihinde biten altın arama izni uzatılacak mıdır?" sorusunu yöneltti.
Kanadalı şirketin Türkiye uzantısı olan Doğu Biga Madencilik Şirketi ile sözleşmenin uzatılacağı ya da alanın Cengiz İnşaat’a devredileceği şeklinde iki iddianın konuşulduğunu ifade eden Erkek, “31 Aralık 2019 tarihinde biten altın arama izni uzatılacak mıdır?” diye sordu.
Enerji Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan verilen yanıtla Kazdağları’nda altın arama faaliyetlerinin yeniden başlayabileceği ortaya çıktı.
Bakanlığın yanıtında, Doğu Biga Madencilik Şirketi’nin 2018’de resmi olarak yaptığı, “Süre uzatım talebinin” henüz reddedilmediği, değerlendirme aşamasında olduğu ifade edildi.
Bakanlık, Türkiye’den başka bir firmaya yönelik izin hazırlığının ise bulunmadığını bildirdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, altın arama çalışmaları nedeniyle tartışmalara sebep olan Kazdağları konusunda yapılan tartışmaların manipülasyon olduğunu belirtmiş, bir eksiklik varsa gereğinin yapılmasını istemişti.
Independent Türkçe