Türkiye'de son dönemde orman yangınları daha sık yaşanıyor.
Son olarak 7 Ocak'ta İstanbul Beykoz'da beş ayrı noktada orman yangını çıktı.
Sadece aralık ayı içinde Karadeniz'de iki günde 150 ayrı noktadan alevler yükseldi.
Bursa Uludağ'da da 22 Aralık'ta yarım saat arayla iki orman yangını vardı.
Yangın sonucu çok sayıda alan kaybedildi, doğal denge, canlı çeşitliliği ve bitki örtüsünde kayıp söz konusu.
CHP Niğde milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye'de 01.01.2018-27.09.2019 tarihleri arasında çıkan orman yangınları ile ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı'na soru önergesi verdi.
Gürer, soru önergesinde “Ülkemizde 2018 ve 2019 yıllarında meydana gelen orman yangını sayısı ne kadardır? Bu yangınların tahrip olan yeşil alan miktarı ve ağaç sayısı ne kadardır?” diye sordu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bakan Pakdemirli “01.01.2018-27.09.2019 tarihleri arasında 4132 orman yangını meydana gelmiştir. Bu yangınlarda zarar gören orman alanı 9636 hektardır. Orman yangınlarının tespiti ve müdahalede teknolojiden yararlanılmaktadır. İHA'lardan deneme amaçlı çalışmalar yapılmaktadır. Ayrıca ormanların insansız otomatik yangın tespit yapabilen kameralar yerleştirilmektedir.” yanıtını verdi.
Yanan ağaç sayısı ise rakam paylaşılmadı.
Gürer'in “Ülkemizde son iki yılda yapılan ağaçlandırma ve rehabilitasyon faaliyetleri hangi aşamadadır? sorusuna da Bakan Pakdemirli şu yanıtı verdi:
Türkiye genelinde 2018 ve 2019 yıllarında toplam; 334.600 hektar alanda çalışma yapılarak 291 milyon 332 bin adet fidan toprakla buluşturulmuş olup bu fidanların çoğunluğu ormanların geliştirilmesi ve genişletilmesine yönelik {Ağaçlandırma, erozyonla mücadele, bozuk orman alanlarının iyileştirilmesi, özel ağaçlandırma ve suni tensil) ormancılık tesis çalışmalarda olmak üzere bir kısmı da karayolu/köy yolu kenarı, okul/hastane/ibadethane/ üniversite bahçesi ve mezarlık ağaçlandırmalarında (boylu fidanlar) kullanılmıştır.
Independent Türkçe