Birleşmiş Milletler (BM), çatışma bölgelerinde yaşamak zorunda kalan çocuklara yönelik saldırıların son 10 yılda neredeyse üç katına çıktığını bildirdi.
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) 2010'dan bu yana çocukların ölüm, sakatlanma, cinsel şiddet ve çocuk yaşta askere alınma gibi yaklaşık 170 bin ihlale maruz kaldığını doğruladı.
Veri, 10 yıldır her gün 45 suistimal vakası yaşandığı anlamına geliyor.
Ancak bu rakamın buz dağının sadece görünen kısmı olabileceği söylendi: Diğer binlerce saldırının bildirilmediği düşünülüyor.
UNICEF Genel Direktörü Henrietta Fore, "Dünya genelindeki çatışmalar daha uzun sürüyor, daha çok kanın akmasına sebep oluyor ve daha fazla gencin hayatına mal oluyor" dedi.
Çocuklara yönelik saldırılar dinmek bilmeden devam ediyor çünkü savaşan taraflar en temel savaş kurallarından birini reddediyor: Çocukların korunması.
Tüm rakamların mevcut olduğu 2018'de BM 24 bin ihlal yaşandığını doğruladı. Bu sayı 2010'da derlenen verilere kıyasla yaklaşık üç kat daha yüksek.
Fore Suriye, Yemen ve Afganistan'daki çocukların özellikle risk altında olduğunu söyledi. Ancak gençlerin intihar bombacısı olarak kullanıldığı Nijerya'da ve hükümetin askerlerinin Arakan bölgesindeki Müslüman çocukları öldürdüğü söylenen Myanmar'da kirli saldırılar da gerçekleşiyor.
Okullara düzenlenen hava saldırıları ve çocukların canlı kalkan olarak kullanılması da listede yer alıyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Şoke eden rakamlar, yeni bir araştırmanın savaş nedeniyle yerinden edilmiş ve şu an kışla geçici barınaklarda karşılan Avrupa ve Asya'da yaklaşık 6,9 milyon çocuğun olduğunu ortaya koyduğu esnada yayımlandı.
Araştırmayı derleyen Çocukları Kurtarın (Save The Children), bu sayıların Suriye'den kaçmış 2,5 milyon çocuğu ve Doğu Ukrayna'da evlerini terk etmiş 300 bin çocuğu içerdiğini söyledi.
Yardım kuruluşu, çok sayıda yerinden edilmiş çocuğun bulunduğu ve yılın bu zamanı sık sık dondurucu soğukların yaşandığı 12 ülke saptadı.
Kuruluş, kamplarda yaşayan, kullanılmayan binalara yerleşen ya da konteynerlerde barınan bu durumdaki birçok çocuğun hayatta kalma mücadelesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.
Kuruluşun insani halk sağlığı direktörü Rachael Cummings şunları söyledi:
Güvenlik arayışıyla milyonlarca kişi tehlikeli çatışma ya da karışıklıklardan kaçtı. Ancak sert kış, bazıları için arkada bıraktıkları tehlikeler kadar riskli olabilir. Geçen kış Suriye'de dondurucu soğuklar ve sert koşullar, çatışmadan kaçan 15 çocuğun birkaç hafta içinde yaşamını yitirmesine yol açtı. Bazen sadece birkaç milimetre kalınlığındaki bez veya plastik kaplamalar ya da terk edilmiş binaların çöken duvarları titreyen, bitkin düşmüş çocukları, sıcakların düşmesi gibi koşullardan ayıran tek şey oluyor.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news/world
Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu
© The Independent