Hindistan’da Müslümanları dışlayan yasaya karşı gösteriler: Binlerce gözaltı var, başkentin interneti kesildi

Hindistan'da Müslümanlar'a ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle tepki çeken yeni vatandaşlık yasasına karşı 10'dan fazla eyalette binlerce kişi sokağa çıktı. Binlerce kişi gözaltına alındı

Hindistan'da yeni Vatandaşlık Yasası'na karşı ülke genelindeki eylemlerde yaşanan şiddet olaylarında şu ana kadar 6 kişi hayatını kaybetti (AFP)

 

Hindistan polisi ülkede tartışmalara yol açan Vatandaşlık Yasası'nı toplanma yasağa rağmen protesto eden binlerce kişiyi gözaltına aldı. 

Uttar Pradeş, Bangalore, Haydarabad, Çandigar, Delhi dahil çok sayıda şehirde binlerce kişi yeni yasayı protesto etmek için sokağa çıktı. 

Yerel medya Delhi'de yürülüğe sokulan toplanma yasağını ihlal ettikleri gerekçesiyle 1200'den fazl akişinin gözaltına alındığını, bu kişilerin çoğunun daha sonra serbest bırakıldığını duyurdu

Eylemlerde gözaltına alınanlar arasında siyasi aktivist Yogendra Yadav'la tanınmış muhalif tarihçi Ramachandra Guha da bulunuyor.
 


Sokağa çıkma yasağı ilan edilen Mangaluru kentindeyse polisin göstericilere ateş açtığı yönünde bilgiler geldi.

Polis başkent Delhi, Uttar Pradeş ve Karnataka eyaletlerinde toplanma yapma yasağı ilan etmişti. Delhi'de eylem yapılan yerlerin yakınındaki bölgelerde telefon ve internet hizmetleri de kesildi. 

Mumbai kentinde de yüzlerce öğrenci, aktivist ve muhalif parti destekçileri yasaya karşı eylem düzenledi. Bollywood oyuncuları ve film yönetmenleri de eylemlere destek verdi. 

Uttar Pradeş'in başkenti Lucknow'da polisle eylemciler arasında şiddetli çatışmalar çıktı. Belediye otobüsleri ateşe verildi. 

Polis başkent Delhi'ye giren tüm araçları yollara barikat kuararak kontrol ederken kentte bazı metro istasyonları da kapalı kaldı.

Sivil toplum örgütleri, öğrenciler, aktivistler, siyasi partiler ve sıradan yurttaşların destek verdiği eylemler için sosyal medyadan çağrılar yapılıyordu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni yasa neden tepki çekiyor? 

Yeni yasaya karşı Assam eyletinde başlayıp ülke geneline yayılan eylemler bir haftadır sürüyor.  Eylemlerin kiminde şiddet olayları da yaşanıyor. Yasaya muhalefet edenler ülkenin seküler demokrasisinin tehdit altında olduğunu savunuyor.

Yasa Pakistan, Bangladeş ve Afganistan'dan gelen Müslüman olmayan kayıtdışı göçmenlere vatandaşlık öneriyor. Hindu milliyetçisi Bharatiya Janata Partisi liderliğindeki federal hükümet yasanın ayrımcılığı önleyeceğini iddia ederken, yasaya karşı çıkanlar bu adımın hükümetin ülkedeki 200 milyondan fazla Müslüman'ı marjinalize etme gündeminin parçası olduğunu söylüyor. 

Yasa Hindu, Sikh, Budist, Jainist, Farsi ve Hıristiyan dini azınlıklarına mensep kişilere Müslümanlar'ın çoğunlukta olduğu Pakistan, Bangladeş ve Afganistan'dan geldiklerini kanıtlamaları halinde vatandaşlık yolunu açıyor. Bu kişilerin Hindistan vatandaşlığına başvurmaları için 6 yıl ülkede yaşamaları ya da çalışmaları gerekiyor. 

Hükümetin "2024 itibarıyla ülkeye sızan herkesin tespit edilip sınırdışı edilmesi" amacıyla başlattığı vatandaşlık kaydı uygulamasını tüm ülkeye yayma planı da endişeleri artırıyor.

Ulusal Vatandaş Sicili olarak bilinen uygulama ilk olarak Assam eyaletinde uygulanmış ve bunun sonucunda gerekli belgeleri sunamayan yaklaşık 2 milyon kişi "devletsiz" kalmıştı. 

Muhalifleri son yasanın ayrıca ülkenin anayasındaki seküler prensipleri de ihlal edeceğini vurgulayarak inancın vatandaşlık için şart haline gelmemesi gerektiğini savunuyor. 

 

Independent Türkçe: Keremcan Karabatak 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU