The Simpsons’ın 30. yıldönümü: En iyi 5 bölüm

Çizgi dizi tüm zamanların en başarılı serilerinden biri haline geldi

The Simpsons'ın yapımcısı Al Jean yakın zaman önce dizinin final yapacağına dair iddiaları yalanlamıştı (IMDb)

672 bölüm. 30 yıl. Bir aile. The Simpsons 30 yıl boyunca dünya çapındaki milyonlarca izleyicinin televizyon ekranında yer aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çizgi dizi ilk kez 1987’de The Tracy Ullman Show’da kısa film olarak yer almasından bu yana ticari ürünler, video oyunları, çok izlenen bir sinema filmi ve tabii ki 1990 senesinin hit şarkısı “Do The Bartman’den” milyarlarca dolar kazandı. Dizi tüm zamanların en başarılı serilerinden biri haline geldi.

Dizinin kalite ve popüleritesinin düşüşü ışığında şüpheci olmak kolay ama yaratıcılığının doruğundayken Homer, Marge, Bart, Lisa ve Maggie’nin talihsizliklerinin, bugünün kalabalıklaşmış çizgi komedi alanında bile rakibi yok. The Simpsons’ın Amerikan banliyö hayatının sıkıntılarını ve garipliklerini bir jenerasyon boyunca gerçekten tanımlamasıyla, Peter Griffin ve Hank Hill, Homer’ın ayak izlerini takip etti.

İşte en iyi 5 Simpsons bölümünün tam listesi:

5. “You Only Move Twice” – 8. sezon, 2. bölüm

 

Meşhur Simpsons bölümlerini belirleyen konuk yıldızlar olur. Bu bölüm de istisna değil. Homer, hilesi hurdası çok olan şirket Globex’ten iş teklifi alıyor. Bunun sonucunda Simpsonlar huzurlu Cypress Creek kentine taşınıyor. Bugünün yapmacık yönetici karikatürünün bir öncüsü olan, Homer’ın dostane patronu Hank Scorpio karakterini Albert Brooks canlandırıyor. Scorpio aynı zamanda, eski James Bond filmi kötüsü tadında abartılı bir cani.

Homer’ın inanç krizi Scorpio’nun alçakça faaliyetlerinden çok ailesinin Springfield’ın dışında bir yere uyum sağlayamamasından geliyor.

4. “Marge vs The Monorail” – 4. sezon, 12. bölüm

 

Springfield, kandırması kolay bir kasaba.

“Marge vs The Monorail’de” üçkağıtçı Lyle Lanley (ipucu isminde), tek ray projesiyle kasaba halkına yeni iş imkanları ve geliştirilmiş ulaşım hizmeti vaad ediyor. Diğerlerinin aksine Marge, Bay Lanley’nin göründüğü gibi olmayabileceğinden şüpheleniyor.

Lanley’i, çok sevilen Troy McClure ve Lionel Hutz karakterlerinin sesi, merhum Phil Hartman seslendiriyor. Springfield için yaptığı tek ray şarkısı hala dizinin en sevilen müzik parçalarından biri.

3. “Lisa vs Malibu Stacey” – 5. sezon, 14. bölüm

 

Daha duyar icat edilmeden duyarcı olmayı başarmış Lisa Simpson, Orta Amerika’nın kenara itilmiş liberalini temsil ediyor. Aktivizminden dolayı dışlanmış, samimiyeti yüzünden dalga geçilmiş Lisa, ailenin toplumsal vicdanı.

Lisa, en sevdiği oyuncağı Malibu Stacey’nin cinsiyetçi şekilde görselleştirilmesini hedef alıyor ve Barbie muadilinin genç kızlar üzerindeki etkisini sorguluyor. Toplumsal sorunları ele almaktan nadiren çekinen The Simpsons, Amerikan kültürüne özgü yüzeysel ve zedeleyici tüketim kültürünü eleştiriyor.

2. “22 Short Films About Springfield” – 7. sezon, 21. bölüm

 

The Simpsons’ın yan karakterleri televizyonun kaymak tabakasından meydana geliyor.

“Thirty Two Short Films About Glenn Gould” filmine selam çakan bölüm, Springfield’ın deli dolu sakinlerinin bir gününü, birbirine bağlı skeçlerle sergiliyor. Apu’nın Kwik-E-Mart’ı 5 dakikalık bir parti için kapatmasından Dr. Nick’in, kasabanın baş şarlatanı olduğunu kanıtlamasına, “22 Short Films About Springfield” bu karakterlerin izleyicide neden karşılık bulduğunu açıklıyor.

Bölüm, internet meme’i olarak ölümsüzleştirilmiş, çığır açan “buharda pişmiş jambon” sahnesini de içeriyor. Müdür Skinner, amiri Chalmers için hazırladığı yemeği berbat edince ona Krusty burger ikram etmek zorunda kalıyor, bunları da “buharda pişmiş jambon” olarak kakalamaya çalışıyor.

1. “Last Exit to Springfield” – 4. sezon, 17. bölüm

 

Uçuk haylazlıklar bir yana dursun, The Simpsons, ortalama Amerikan ailesinin gerçekliğini en iyi şekilde resmetmek için elinden geleni yapıyor.

Bay Burns santraldeki sendikaya kafa tutup talep ettikleri diş sağlığı sigortasını reddettiğinde, Homer, Lisa’ya diş teli taktırabilmek için farkında olmadan bir greve öncülük ediyor. Çoğu ebeveynin çocukları için sırtlandığı yükü gösteren “Last Exit to Springfield” dizinin en iyi halini yansıtıyor.


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/tv/features

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU