2018 yazında Yakutistan'ın kuzeydoğusundaki Ingirgirka Nehri yakınlarında donmuş bir toprak kütlesinin içinde köpek yavrusuna benzeyen bir fosil bulundu.
Hayvanın yaklaşık 18 bin yıl önce yaşadığı ve donmuş toprağın içinde korunduğu belirlendi.
İsveç'te bulunan Paleontoloji Merkezi'nde (Center for Palaeogenetics-CPG) görevli bilim insanları, fosilin 18 bin yıl öncesine ait olduğunu ve cinsiyetinin erkek olduğunu açıkladı.
CPG'de görev yapan Prof. Love Dalen, 25 Kasım tarihli Twitter paylaşımında, fosilden alınan dokunun genom analizlerine bakıldığında cinsiyetinin erkek olarak belirlendiğini ancak hayvanın bir kurt mu yoksa köpek mi olduğunun ortaya çıkarılamadığını açıkladı.
Dalen, Rus meslektaşlarına danışarak hayvana "Dogor" ismini verdiklerini, bu kelimenin Yakut dilinde "arkadaş, dost" anlamına geldiğini ve yakıştığını da ekledi.
We now have some news on the 18,000 year old #wolf or #dog puppy.
— Centre for Palaeogenetics (@CpgSthlm) November 25, 2019
Genome analyses shows it's a male. So we asked our Russian colleagues to name it...
Thus, the name of the puppy is Dogor!
Dogor is a Yakutian word for "friend", which seems very suitable. pic.twitter.com/epIz8mEpVW
İsveç'teki Paleontoloji Merkezi ise 18 Kasım tarihli Twitter paylaşımında "Dave Stanton, bu örnek üzerinde Pontus Skoglund'la birlikte çalışıyor. 18 bin yıl yaşında! Şimdiye kadar, genomunu 2X kapsama alanına dizdik. Ama hala kurt mu yoksa köpek mi olduğunu söyleyemiyoruz. Belki de ortak atadır? Daha fazla dizileme (DNA) gerekli!" ifadelerine yer vermişti.
@Nibbledtodeath is working on this specimen together with @pontus_skoglund.
— Centre for Palaeogenetics (@CpgSthlm) November 18, 2019
It's 18 kyrs old!
So far, we have sequenced it's genome to 2X coverage. But we still can't say if it's a #wolf or a #dog. Maybe it's the common ancestor?
More sequencing needed!
(Photo: S Fedorov) pic.twitter.com/3zhbVEudig
Independent Türkçe