Abdülaziz Temo: Türkiye’nin IŞİD ve YPG/PKK’ya yönelik harekatı tamamen haklı ve meşru

Bağımsız Suriyeli Kürtler Birliği Başkanı Abdülaziz Temo, "Türkiye, kendi sınırlarını tüm terör örgütlerinden koruma hakkına sahiptir, ister IŞİD isterse YPG/PKK olsun fark etmez" dedi

Barış Pınarı Harekatı / Fotoğraf: AA

Washington merkezli Türk Miras Vakfı (THO) tarafından düzenlenen "Suriye'nin Geleceği ve Jeopolitik Gerçekler" başlıklı panele Bağımsız Suriyeli Kürtler Birliği Başkanı Abdülaziz Temo, Birleşik Suriyeli ve Amerikalılar Konseyi Başkanı Hamdi Rifai, Körfez Ülkeleri Analitik CEO'su Giorgio Cafiero ve TRT World Ortadoğu Muhabiri Sara Firth konuşmacı olarak katıldı.

Türkiye'nin IŞİD ve YPG/PKK'ya yönelik Barış Pınarı Harekatı'nın tamamen haklı ve meşru gerekçelere dayandığını belirten Temo, "Türkiye, kendi sınırlarını tüm terör örgütlerinden koruma hakkına sahiptir, ister IŞİD isterse YPG/PKK olsun fark etmez" değerlendirmesinde bulundu.

“Türkiye’de yaşayan Suriyeli mülteciler dönebilmeli”

IŞİD kadar YPG/PKK'nın da Suriyeli Kürtlere tehdit oluşturduğunu kaydeden Temo, "Suriye'nin kuzeyindeki bu bölge artık terörden tamamen temizlenmeli ve Türkiye'de yaşayan Suriyeli mültecilerden önemli bir bölümü buraya dönebilmeli" yorumunu yaptı.
 

Milli Suriye Ordusu
Barış Pınarı Harekatı'na katılan Özgür Suriye Ordusu / Fotoğraf: AA


İdlib’de ABD’nin Türkiye ile işbirliği içerisinde çalışmasının önemine vurgu yapan Temo, “İdlib düşerse orada ortaya çıkacak durum, en fazla Türkiye'nin ulusal güvenliğini tehdit eder, o yüzden Türkiye'nin bu konudaki tavrı meşrudur” diye konuştu.

“ABD Suriyeli Kürtleri değil, YPG/PKK’yı yüz üstü bıraktı”

ABD’nin YPG ile işbirliğini hata olarak değerlendiren Rifai, herkesin YPG’nin PKK’nın kontrolünde ve SDG’de hakim güç olduğunu bildiğini söyledi.

Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkinin "geçici", Türkiye ile ABD arasındaki ilişkinin ise "daha uzun süreli ve kalıcı" olduğunu söyleyen Rifai, devamında “O yüzden ABD'nin bu YPG/PKK sorununu ortadan kaldırması gerekmektedir. ABD'nin Suriye'de yarattığı YPG/PKK sorununu bugün Türkiye kendisi temizlemeye çalışıyor" değerlendirmesini yaptı. 

Rıfai, ABD'nin aslında "Suriyeli Kürtleri" değil, YPG/PKK'yı yüz üstü bıraktığını belirterek, bunun iyi bir şey olduğunu söyledi.

“Obama’nın yanlış pozisyonu ABD’ye olan güveni sarstı”

Giorgio Cafiero ise, ABD'nin Suriye'den kısmen çekilme kararının sahadaki karşılığını görmek için biraz daha beklemek gerektiğini kaydetti.

15 Temmuz darbe girişimi sürecinde dönemin ABD Başkanı Barack Obama'nın çok yanlış bir pozisyon aldığını dile getiren Cafiero, bu durumun Türkiye'nin ABD'ye olan güvenini ciddi şekilde sarstığını ifade etti.

ABD'nin 2020 Kasım ayında kadarki dış politika adımlarında başkanlık seçimlerinin etkisinin hissedileceğini savunan Cafiero, Suriye ve Orta Doğu merkezli politika ve açıklamalarda da bu etkinin görüleceğini belirtti.


Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU