Yargıtay'ın bozma kararının ardından Cumhuriyet gazetesinin eski yazar ve yöneticilerinin yargılandığı dava yeniden görülmeye başlandı.
Çağlayan Adliyesi'ndeki 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasında, savcı verdiği mütalaada mahkemenin bozma kararına direnmesini ve sanıkların ilk davanın hükmü uyarınca cezalandırılmasını talep etti.
Mahkeme, sanıkların mütalaaya karşı beyanlarını aldıktan sonra kararını açıkladı. Kararda, Kadri Gürsel'in beraatine, diğer sanıklar hakkında Yargıtay kararına direnilmesine hükmedildi. Davayla ilgili nihai karar, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nda verilecek.
"Yönetim bir kısım sanık tarafından ele geçirildi"
Direnmeye ilişkin mahkemeye savcılıkça sunulan mütalaada, sanıklar tarafından eylem ve fikir birliği içerisinde hareket edildiği belirtildi.
Mütalaada, FETÖ tarafından örgütsel amaçlar doğrultusunda kullanıldığı ifade edilen Taraf gazetesinin, kamuoyunda bu niteliği anlaşıldıktan sonra 17-25 Aralık operasyonlarının hemen öncesinde 2013 yılı içerisinde gazetenin yönetiminde etkin konumda olan Cumhuriyet Vakfı'nın yönetiminin, kanuna ve hukuka aykırı işlemler ve yönetim kurulunda yapılan usulsüz oylamalar sonrasında bir kısım sanık tarafından ele geçirildiği ileri sürüldü.
Cumhuriyet'in eski yazar ve yöneticilerinin yargılandığı davada, 5 yılın altında ceza alan Hakan Karasinir, Güray Öz, Mustafa Kemal Güngör, Hacı Musa Kart ve Önder Çelik, istinaf mahkemesinin kararı onamasının ardından tekrar hapse girmişti.
5 yılın üstünde ceza alan Ahmet Şık, Akın Atalay, Orhan Erinç, Murat Sabuncu, Hikmet Çetinkaya ve Aydın Engin'in başvurusunun ardından Yargıtay bozma kararı vermişti.
Yüksek mahkeme, Atalay, Erinç, Sabuncu, Çetinkaya ve Engin'in beraat etmesi gerektiğini belirtirken, Ahmet Şık'ın terör örgütü propagandası suçuyla yargılanması gerektiğini ifade etti.
Yargıtay kararının ardından hapiste olan Güray Öz, Mustafa Kemal Güngör, Hakan Karasinir, Musa Kart ve Önder Çelik tahliye edilmişti.
Yerel mahkemenin kararı
İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi, 25 Nisan 2018’de açıkladığı kararında, Akın Atalay’ı “terör örgütüne üye olmamakla birlikte yardım etme” suçundan 7 yıl 13 ay 15 gün hapisle cezalandırılmasına karar vermişti.
Heyet, tutuklu sanık Akın Atalay’ın tahliye edilmesini kararlaştırmıştı. Mehmet Orhan Erinç’i de aynı suçtan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptıran mahkeme heyeti, Mehmet Murat Sabuncu ve Ahmet Şık’ın da 7 yıl altışar ay hapisle cezalandırılmasına hükmetmişti.
Mahkeme heyeti, aynı suçtan sanıklar Bülent Utku’nun 4 yıl 6 ay, Kadri Gürsel’in 2 yıl 6 ay, Aydın Engin’in 7 yıl 6 ay, Hikmet Aslan Çetinkaya’nın 6 yıl 3 ay, Güray Tekin Öz, Hacı Musa Kart, Hakan Karasinir, Mustafa Kemal Güngör ile Önder Çelik’in 3 yıl dokuzar ay, Yusuf Emre İper’in 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılmasına karar vermişti.
Heyet, Twitter’daki “jeansbiri” hesabının sahibi Ahmet Kemal Aydoğdu’yu “terör örgütüne üye olma” suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırarak, bu sanığın tutukluluk halinin devamına hükmetmişti.
Independent Türkçe