Toplantıya Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekler Federasyonu, Alevi Vakıflar Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Cumhuriyetçi Eğitim Vakfı (Cem Vakfı) ve Demokratik Alevi Dernekleri katıldı.
İzzettin Doğan’ın kurucusu olduğu daha merkezde duran Cem Vakfı ile daha sol çizgide olan Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) geçmiş yıllarda çok fazla yan yana gelmiyordu.
Garip Dede Dergahı Başkanı olarak toplantıya ev sahipliği yapan Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Celal Fırat, toplantının sonuçlarıyla alakalı olarak Independent Türkçe’ye değerlendirdi.
Fırat, ilk kez farklı görüşteki bütün Alevi kurumlarının bir araya geldiğini belirtti.
Alevilere yönelik ayrımcılık iddiaları
Toplantının ardından açıklanan sonuç bildirgesinde Alevi köylerine istem dışı cami yapımının sürdüğü ve Alevilerin Anayasal olarak tanınmadığı iddia edilerek şöyle denildi:
Avrupa’daki Aleviler sadece Alevi kimliklerinden dolayı sınır kapılarından geri çevrilmektedir. Bazılarına 5 yıl ülkeye girmesi yasaklanmıştır. Türkiye içerisinde ki Aleviler de gerekçesiz gözaltına alınmakta, evleri işaretlenmekte, cem evlerimizin statüsü kabul edilmemekte davaları devam etmektedir. Medya aracılığı ile türlü yöntemlerle Alevi inancına hakaret edilmektedir. Zeynep Yıldırım iddianamesi hazırlanmadan içerde tutulmaktadır. Turgut Öker yurtdışı yasağı konmuştur. Alevi Kültür Derneği (AKD) Sultangazi Pir Sultan Cemevi yıkım kararı davası şube başkanı Zeynel Odabaş’ın yargılanma süreci devam etmektedir.
"Neden içimizde kadın az" özeleştirisi
Alevi derneklerinin toplantısında bir de özeleştiri vardı:
Alevi kurum yönetim kademelerinde kadınların temsiliyetinin azlığı eksikliğimizdir. Alevi kurumlar bu durumu gündemlerine alarak inancımızın can düsturu yaklaşımı ile çözmelidir.
"Çocuklarımız sözlü mülakat ile ötekileştiriliyor"
Toplantıya katılan Alevi kurum temsilcilerin gündemindeki en önemli konu iş ve eğitim yaşamındaki Alevilere yönelik ayrımcılık iddialarıydı. Bu konudaki şikayetler sonuç bildirgesinde şu ifadelerle yer aldı:
Şu an Türkiye’de Alevilere karşı sistematik bir şekilde, bir asimilasyon ve ötekileştirme gerçekleştiriliyor, bizim çocuklarımıza okullarda ayrımcı bir dil kullandırılıyor ve Alevi köylerine camiler yapılmaya başlanıldı. Çocuklarımız sözlü mülakat çerçevesinde ötekileştirliyor, evlerimize çarpı işareti konuluyor.
Sözlü mülakatlarla ilgili açıklamaların nedenini sorduğumuz Fırat, şu iddialarda bulundu:
Kamuya işe alımlarda Alevi gençleri yazılı sınavlarda yüksek puan alsalar dahi sözlü mülakat aşamasına gelindiğinde kimliklerinden dolayı bilinçli olarak eleniyor. Bu konuda yüzlerce örnek verebiliriz. Ayrımcılığın önüne geçilmesi için kamuya işe alımlarda sözlü mülakatların kaldırılmasını talep ediyoruz. İnsanlar aldıkları eğitime ve yazılı sınavdan alacakları puana göre kamuoya yerleştirilmeli.
“Alevilere yönelik özel sektörde de ayrımcılık arttı”
Alevilere yönelik iş yaşamındaki ayrımcılığın özel sektörde de artığını öne süren Fırat, bu konudaki bir örneği şöyle dile getirdi:
Özellikle kimi fabrikalarda veya şirketlerde Cuma günleri toplu halde namaza gidilmesi gibi söz konusu oluyor. Buralarda çalışan Alevilere yönelik ‘Neden namaza gelmiyorsun, Sen Müslüman değil misin gibi söylemler geliştirilebiliyor. Özellikle bazı fabrikalarda bundan dolayı sıkıntı yaşayan insanlarımız oldu, oluyor.
© The Independentturkish