Trump’ın İsrail-Filistin Barış Planı'nda neler olacak?

İsrail basını, planın Filistin yönetimine Batı Şeria'da kutsal alanları kapsamayan yüzde 90'lık hakimiyet öngördüğünü iddia etti

ABD Başkanı Donald Trump’ın Ortadoğu Barış Planı’nın, Filistin’e Batı Şeria’da başkenti Doğu Kudüs olmak üzere yüzde 90’lık bir hakimiyet alanı öngördüğü ancak kutsal alanları kapsamadığı iddia edildi.

İsrail kanalı Reshet 13 TV’ye göre, Filistin devleti yönetimine teklif edildiği ileri sürülen plan Kudüs’teki kutsal alanları içermiyor.

Kanalın Amerikalı kaynaklara dayandırdığı haberde, plan İsrail’in Batı Şeria’daki yerleşim yerlerini işgali, boşaltması veya yeni konutlar inşa etmesini durdurmayı da hedefliyor.

İddiaya göre Yahudi, Müslüman ve Hristiyanlar için kutsal kabul edilen Doğu Kudüs’teki taş duvarlarla çevrili Eski Kent ise Filistin ve Ürdün ile beraber İsrail yönetimi altında olacak.
 

 

Plana göre Doğu Kudüs’teki çoğunluğunu Arap nüfusun oluşturduğu mahalleler ise Filistin tarafından yönetileceği belirtiliyor.  

İsrail-Filistin meselesindeki en çıkmaz sorunlardan Filistinli mültecilerin geleceği hakkında ise haberde hiçbir bilgi bulunmuyor.

Haberde, Hamas yönetimi altındaki Gazze Şeridi’nde İsrail ile barışın nasıl sağlanacağına ilişkin de bir bilgi yer almıyor.
 

 

Beyaz Saray’dan yalanlama

Bu ay sonunda açıklanması beklenen planın detaylarını aylardır saklı tutan Beyaz Saray yönetimi ise haberi yalanlayarak “doğru olmayan spekülasyonlar” olarak nitelendirdi.  

Trump’ın Ortadoğu Barış Elçisi ve planın mimarlarından Jason Greenblatt Twitter hesabından yaptığı paylaşımda haberin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Greenblatt şunları kaydetti:

“@BarakRavid’e saygı duysam da, Israil’in 13. kanalındaki (Reshet 13 TV) haber doğru değil. Planın içeriği ile ilgili spekülasyon yapmak bize yardımcı olmuyor. Dünya üzerindeki çok az insan şimdilik bu plan hakkında bilgiye sahip. Önümüzdeki süreçte de, isimsiz kaynaklar medya ve diğerlerine gerçekten çok uzak hikayeler uyduracak. Medya’ya yalan, çarpıtılmış ve önyargılı haberler uydurmak güvenilmezdir ve sürece zarar verir. İsrail ve Filistinliler daha iyisini hak ediyor. İnsanların sadece @POTUS (ABD Başkanı), @USAmbIsrael (ABD’nin İsrail Büyükelçisi), Jared Kushner (planın diğer mimarı) veya benim tarafımdan yapılan resmi açıklamaları dikkate almalarını öneririm.”

 

 

İsrail ve Filistinli yetkililerden henüz konuyla ilgili bir açıklama gelmedi.

Ancak İsrail'in Birleşmiş Milletler (BM) elçisi Danny Danon, İsrail televizyonunun yayınından önce yaptığı bir açıklamada, Trump'ın Ortadoğu Barış Planı'nın İsrail'de 9 Nisan'da yapılacak genel seçimlerden önce kamuoyuna açıklanmayacağını tahmin ettiğini söylemişti.
 

 

İsrail-Filistin sorunu

İsrail, Kudüs’ü kendisinin “ebedi ve bölünemez başkenti” olarak görüyor. Ancak uluslararası camia tarafından bu tanınmıyor. Filistin Devleti, uluslararası hukuka göre başkenti Doğu Kudüs olsa da İsrail tarafından 1967’de işgal edildikten sonra hali hazırda idari olarak yine işgal altındaki Batı Şeria’nın Ramallah kentinden yönetiliyor. 

Filistinliler Eski Kent’teki kutsal kabul edilen Mescid-i Aksa’yı da içeren Doğu Kudüs’ün başkentleri olmasını istiyor.

İsrail'in fiili işgali altındaki Batı Şeria'da 400 bin, Doğu Kudüs'te 200 bini aşkın Yahudi yerleşimci bulunuyor. Uluslararası hukuka göre, buradaki Yahudi yerleşimlerin tümü yasadışı kabul ediliyor.

İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmeleri, İsrail'in "1967 sınırlarını, zorunlu göçe maruz bırakılan Filistinlilerin geri dönüş hakkını ve Yahudi yerleşim birimleri inşasına son vermeyi kabul etmemesi" nedeniyle Nisan 2014'te durmuştu.

DAHA FAZLA HABER OKU