Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı, Topkapı Sarayı'nın kendilerine devredilmesinden sonra depolarda muhafaza edilen paha biçilmez hazinelerin gün yüzüne çıkarılmaya başlandığını açıkladı.
Açıklamada ‘Topkapı Hançeri’nin, 18 Eylül'de Topkapı Sarayı'nın Dış Hazine Bölümü'nde ‘Sultan II. Mahmud Tahtı’nın 2 Ekim'de Bağdat Köşkü'nde sergilenmeye başlandığı belirtildi.
Milli Saraylar İdaresi, yerli ve yabancı ziyaretçilerin çok ilgi gösterdiği Kaşıkçı Elması’nı da bugün sergiye çıkardı.
"Tarihi elmasların en büyüğü ve en meşhuru" olarak gösterilen 86 karatlık "Kaşıkçı Elması", Topkapı Sarayı'nın silah koleksiyonunun sergilendiği Dış Hazine Bölümü'ndeki yerini aldı. Tüm dikkatleri üzerine çeken, etrafı 49 adet iri pırlantayla çevrili Kaşıkçı Elması'nın önünde zaman zaman uzun kuyruklar oluştu.
Paha biçilemeyen hazineler
Üzerinde çok değerli zümrüt ve elmasların yanı sıra Londra'da üretilmiş bir saatin bulunduğu Topkapı Hançeri, Topkapı Sarayı Müzesi’ni soymaya dair bir planı konu alan, Oskar ödüllü Topkapı (1964) filminde geçen olayların merkezinde yer almıştır. Hançer’in gerçek hikâyesi de ilginçtir. Hançer, Sultan I. Mahmud tarafından Nadir Şah’a hediye edilmek üzere yaptırılmıştır. Ancak Şah’ın ölümü nedeniyle Topkapı Sarayı’nın hazinesine iade edilmiştir.
Sultan II. Mahmud'un saltanat koltuğu, 19. yüzyıl etiketli, Avrupai tarzda tasarlanmış bir eser. Osmanlı devlet armalı ve II. Mahmud tuğralı taht, tarihi değeri ve estetiğiyle ilgi çekiyor.
Kaşıkçı Elması, Saray Hazinesi’nde özel isimleri olan tarihî elmasların en büyüğü ve en meşhurudur. 86 karat olan bu armut biçimindeki elmasın etrafı 49 adet iri pırlantayla çevrilidir
Independent Türkçe