Çin’deki araştırmacılar on binlerce kişilik stadyum kalabalığında tek kişinin kimliğini saptayabilecek aşırı güçlü bir kamera geliştirdi.
500 megapiksellik kamera Çin Bilimler Akademisi’nin Changchun Optik Enstitüsü’yle birlikte Fudan Üniversitesi bilim insanlarınca geliştirildi.
Cihaz insan gözünden 5 kat daha detaylı çözünürlüğe sahip olsa da şimdiye kadar geliştirilmiş en yüksek çözünürlüklü kamera değil. Şili’de 570 megapiksellik bir kamera 2018’de bir rasathanede kullanılmaya başlanmıştı, ancak bu kameranın işlevi uzak galaksileri gözlemleme umuduyla gökyüzüne yönelmekti.
Çin’deki kameraysa gözetim amacıyla yapıldı. Çin devlet medyası kameranın “askeri, milli savunma ve kamu güvenliği amaçlı kullanımlarına” övgüler yağdırdı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Kamera gerçek zamanlı izleme ve yüz tanıma teknolojisi kullanarak kalabalıktan tekil şahısları seçiyor, bu da onu Çin’in mevcut gelişmiş gözetleme ağı için yararlı bir cihaz haline getiriyor.
Çin’de şu anda faaliyet gösteren 170 milyon gözetleme kamerası olduğu tahmin ediliyor ki bu da ülkede yaşayan her 12 kişiye bir kamera düştüğü anlamına geliyor.
Çin, nüfusunu izlemeye devam etmek için ayrıca dünyadaki en gelişmiş gözetleme yazılım ve donanımlarını da üretiyor.
Çin geçen sene yapay zeka kullanarak insanları 50 metre uzaklıktan sadece yürüyüşlerinden tanıyan yürüyüş tanıma teknolojisini tanıtmaya başlamıştı.
Bir diğer girişimse kitleleri gözlemek için güvercin benzeri insansız hava araçları kullanıyor.
“Casus kuş” adı verilen program yerdeki insanları gizlice gözetlemek için yüksek çözünürlüklü kameralarla donatılmış robot kuş sürüleri kullanıyor.
Her tarafa nüfuz eden bu gözetleme ağı, Çin’in davranışları baz alarak yurttaşlarını tasnif ettiği sosyal kredi sistemini besliyor.
İnsan hakları savunucuları, çizginin dışına çıktıkları takdirde bireylerin nerede yaşayabileceklerine ya da nereye seyahat edebileceklerine dair kısıtlamalar getiren sistemi “tüyler ürpertici” diye tanımladı.
Program hakkında kendi blogunda yazan İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden araştırmacı Maya Wang, “Hükümet, yurttaşları alışveriş alışkanlıklarından internet üzerinden konuşma tarzlarına kadar çeşitli davranışlara göre derecelendirerek sorunsuz bir toplum yaratmaya çalışıyor” dedi.
Puanı düşük olanlar memur olarak işe alınmaktan çocuklarını tercih edilen okullara göndermeye kadar her alanda engellerle karşılaşacak.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech
Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu
© The Independent