Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, Suriye'nin Lazkiye kentindeki Hmeymim hava üssüne mezhep çatışmalarından kaçan yaklaşık 9 bin kişinin sığındığını ve Suriye'nin uzun vadeli istikrarı için Türkiye, Arap devletleri ve İran ile temasta olduklarını söyledi.
Hmeymim hava üssü, Tartus kentindeki deniz üssüyle birlikte Rusya'nın Suriye'deki iki askeri üssünden biri. Rusya, Suriye'nin eski Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın aralıkta devrilmesinin ardından stratejik konumdaki bu üslerini elinde tutmaya çalışıyor.
Zakharova, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Üsse sığınanlar, hayat ve memat arasında bir fark olmadığını anlayarak sığındılar" dedi ve sığınanların çoğunun kadın ve çocuklardan oluştuğunu söyledi.
Suriye'de yeni hükümete bağlı güvenlik güçleri ile Beşar Esad'ın mensubu olduğu Alevi azınlıktan savaşçılar arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Suriye insan hakları gözlem kuruluşuna göre, güvenlik güçlerine yönelik saldırıların ardından misilleme olarak yüzlerce Alevi sivil öldürüldü.
Suriye iç savaşında Esad'ı desteklemiş olan Rusya, Esad rejiminin düşmesiyle bölgedeki önemli müttefiklerinden birini kaybetmiş oldu.
Rusya, Suriye'nin geçici Cumhurbaşkanı Ahmed Şara liderliğindeki yeni Suriye yönetimiyle ilişkilerini güçlendirmeye çalışıyor. Fakat Hmeymim hava üssü ve Tartus deniz üssünün geleceği belirsizliğini koruyor.
Zakharova, Rusya'nın Suriye'deki vatandaşlarının ve askeri üslerinin güvenliğini sağlamak için tüm adımları attığını belirterek, ülkenin uzun vadeli istikrarı için Arap devletleri, Türkiye ve İran ile aktif temas halinde olduklarını söyledi.
Zakharova, Rusya'nın Suriye'deki sivillere yönelik şiddet karşısında şoke olduğunu belirterek, katliamı kınadı ve sorumluların cezalandırılmasını umduklarını dile getirdi.
Independent Türkçe, Reuters