ABD Başkanı Donald Trump, ilk dönemine kıyasla çok daha fazla rakiple karşı karşıya.
Reuters'ın analizinde, Trump'ın 2022'de başlayan Rusya-Ukrayna savaşı kapsamında yeni ittifaklar kuran rakiplerle mücadele ediyor.
Cumhuriyetçi lider, 20 Ocak'ta göreve geldikten sonra yaptığı açıklamada, Ukrayna savaşını bitirmeyi, İran'ın nükleer programını sınırlandırmayı ve Çin'in nüfuzunu engelleyecek adımlar atmayı planladığını duyurdu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Ancak analizde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le Çin lideri Şi Cinping'in, Batı yaptırımları altında ittifaklarını geliştirdiğine ve kapsamlı bir stratejik ortaklık kurduğuna dikkat çekiliyor.
Ayrıca Trump'ın yemin töreni sonrasında Putin ve Şi'nin gerçekleştirdiği video konferansta, bu işbirliğinin güçlendirileceği mesajı verildiği de hatırlatılıyor.
Buna ek olarak Putin'le İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, 17 Ocak'ta bir araya gelerek stratejik işbirliği anlaşması imzaladı. Anlaşmaya göre, iki ülke ortak askeri tehditlere karşı birlikte hareket edecek, tatbikatlar düzenleyecek ve savunma teknolojileri alanında işbirliğini geliştirecek.
Moskova, benzer bir anlaşmayı haziranda Kuzey Kore'yle de yapmıştı. Anlaşmanın ardından Pyongyang'ın Ukrayna cephesine asker göndermesi de büyük tartışma yaratmıştı.
Analizde, ABD'nin 4 rakibinin de stratejik ortaklıklar kurmasının Washington'ın işini güçleştireceği yorumu yapılıyor. ABD merkezli düşünce kuruluşu Asya Toplumu Politika Enstitüsü'nden Daniel Russel, şunları söylüyor:
Rusya'yla 'iyi geçinme' arzusunu dile getiren ve Çin'i ticarette sıkıştırmaya çalışan Trump, şöyle bir ikilemle karşı karşıya: Moskova'nın Pekin'le ortaklığı hem Rusya'nın Washington'la ilişki kurma isteğini hem de Çin'in ABD baskısına karşı kırılganlığını azaltıyor.
Bazı uzmanlarsa dış politikada Trump yönetiminin bu 4'lü ittifakı bozmak için diğer ülkeleri Çin'den uzaklaştırmaya çalışacağını söylüyor. Washington merkezli düşünce kuruluşu Amerikan Girişimcilik Enstitüsü'nden Zack Cooper, şu değerlendirmeyi paylaşıyor:
Rusya, Kuzey Kore ve İran'ı Çin'den uzaklaştırmak istiyor gibiler. Dolayısıyla Pyongyang'la bir anlaşma ve Moskova'yla başka bir anlaşma için bastırmaları bana daha muhtemel görünüyor.
ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilci Yardımcısı Büyükelçi Robert Wood ise ittifaktaki rakip ülkeleri ayırmanın hiç kolay olmayacağını vurguluyor.
Independent Türkçe, Reuters, AA
Derleyen: Yasin Sofuoğlu