Batı Şeria'daki fanatik yerleşimciler, Trump'tan medet umuyor

"Yeni ABD yönetiminin, İsrail'in alacağı kararları destekleyeceğine inanıyorum"

İsrail'in Batı Şeria'daki yasadışı yerleşim yerlerini genişletmesi uluslararası kamuoyundan tepki topluyor (Reuters)

İşgal altındaki Batı Şeria'da Yahudi yerleşimciler, Donald Trump'ın kendilerini desteklemesini bekliyor.

20 Ocak'ta göreve başlayacak Trump'ın kabinesindeki bazı isimler, Batı Şeria'daki yasadışı yerleşimcilerin, Cumhuriyetçi liderden destek umutlarını artırdı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump'ın Savunma Bakanı adayı Pete Hegseth, muhafazakar medya kuruluşu Fox'ta bir dönem program sunuculuğu yapmıştı. Hegseth, 2019'da yayımlanan 4 sezonluk Battle in the Holy Land (Kutsal Topraklarda Savaş) belgeselinde, Batı Şeria'nın kuzeyindeki Shiloh adlı Yahudi yerleşim bölgesini ziyaret etmişti. 

Trump'ın İsrail Büyükelçisi adayı Mike Huckabee de yerleşimcileri destekleyen açıklamalarıyla tanınıyor. Eski Arkansas Valisi Huckabee, Batı Şeria'nın İsrail'e ait olduğunu da iddia etmişti. 

New York Times'ın görüştüğü yerleşimciler, Hamas'ın 7 Ekim 2023'teki saldırısıyla başlayan Gazze savaşının ardından bölgede iki devletli çözüm seçeneğinin masadan kalktığını öne sürüyor. 

Yahudi yerleşimcilerden Eliana Passentin, Batı Şeria'nın İsrail'e ait olduğunu iddia ederek şunları söylüyor: 

Hayatımızı İsrail'de yaşamak istiyoruz. Yeni ABD yönetiminin, İsrail'in alacağı kararları destekleyeceğine inanıyorum.

19 yaşındaki yerleşimci Rivka Amar, bu bölgeyi Filistinlilere vermek istemediklerini belirtiyor ve ekliyor: 

Ben orada olmazsam, yerime düşman gelir.

 


İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te, 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail askerleri ve Filistin topraklarını gaspeden İsraillilerin saldırılarında 167'si çocuk 837 Filistinli hayatını kaybetti. Birleşmiş Milletler'in geçen hafta açıkladığı verilere göre İsrail, bu bölgelerde Filistinlilere ait 1767 yapıyı da yıktı. 

Trump'ın göreve geldikten sonra Gazze savaşına dair nasıl bir politika izleyeceği henüz belli değil. Cumhuriyetçi lider, 20 Ocak'a kadar rehineler serbest bırakılmazsa Hamas'a "cehennemi yaşatacağını" söylemişti. 

Diğer yandan ilk döneminde Trump, Tel Aviv lehine tartışmalı kararlar da almıştı. Cumhuriyetçi lider, 6 Aralık 2017'de Kudüs'ü İsrail'in "başkenti" diye tanımış, ülkesinin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini 14 Mayıs 2018'de buraya taşımıştı. 

Trump ayrıca 2019'da imzaladığı kararnameyle "İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini" de resmen tanımıştı. İsrail, Suriye toprağı olan Golan Tepeleri’ni 1967'den bu yana işgal altında tutuyor. Buna ek olarak İran'a karşı katı tavrı Tel Aviv yönetiminden takdir toplamıştı.


Independent Türkçe, New York Times, AA

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU