Suriye'de Heyetu Tahriru'ş Şam (HTŞ) öncülüğündeki muhaliflerin Beşar Esad rejimini devirmesinin ardından ülkesine geri dönmeye hazırlananlara HALO Trust'tan uyarı geldi.
ABD ve Britanya tarafından fonlanan İskoçya merkezli sivil toplum kuruluşu, 13 yıldır iç savaşın pençesindeki Suriye'de milyonlarca mayın ve mühimmatın ciddi tehdit oluşturduğunu vurguladı.
Uluslararası toplumun bu konuda harekete geçmesi gerektiğini savunan HALO Trust'ın Suriye'den sorumlu yöneticisi Damian O’Brien, Türkiye ve Lübnan'dan ülkelerine dönenleri işaret ederek şu ifadeleri kullandı:
Buna benzer bir şey görmedim. Onbinlerce kişinin çok sayıda mayının döşendiği yerlerden her gün geçmesi sonucunda önlenebilir ve ölümcül kazalar meydana geliyor.
Örgütün yöneticilerinden Mouiad Alnofoly de "Eğer yanlış yola saparlarsa ölüm tehlikesi altındalar. Kimse mayınların nerelere yerleştirildiğini bilmiyor" dedi.
HALO; Halep, Humus ve Şam gibi nüfusun yoğun olduğu yerlere de çok sayıda mayının döşendiğine işaret etti.
Dünyanın en büyük ve en eski mayın temizleme organizasyonu, açtıkları yardım hattına Suriye'den gelen aramaların on kat arttığını da bildirdi.
O’Brien kendilerinin yalnızca 40 mayın temizleyicisini istihdam edebildiğini sözlerine ekledi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Birleşmiş Milletler verilerine göre 6 milyon Suriyeli, iç savaş sırasında ülkeden kaçtı. Son çatışmaların ülke içindeki bir milyon kişinin yer değiştirmek zorunda kalmasına neden olduğu tahmin ediliyor.
The Carter Center da 2022'de benzer bir uyarı yapmıştı.
Eski ABD Başkanı Jimmy Carter'ın adını taşıyan sivil toplum kuruluşu, patlamamış mayınların Suriyelileri muhtemelen nesiller boyu etkileyeceğini belirtmişti.
Mayın ve mühimmatları oyuncak sanabilecek çocukların yaralanma ve ölme riskinin yüksek olduğu vurgulanmıştı.
Diğer yandan mayın temizliği pek de kolay bir iş değil. Laos'ta uzun süredir devam eden çalışmalara rağmen Vietnam Savaşı zamanından kalma mayınlar can almayı sürdürüyor.
20 bine yakın kişinin bu patlayıcılar yüzünden öldüğü ya da yaralandığı tahmin edilirken uzmanlar bölgenin tamamen temizlenmesinin 100 seneyi bulabileceğini belirtiyor.
Uzmanlar, Gazze savaşının ardından bazı Filistin topraklarının yeniden yerleşime açılmasının yıllar alabileceğini söylüyor.
Independent Türkçe, Washington Post, Guardian, AA
Derleyen: Eren Umurbilir