İsrail, Suriye'yi bombalıyor: "Esad'ın ordusunun yüzde 80 imha edildi"

"En kötü senaryoya hazırlanılıyor"

İsrail'in saldırı düzenlediği cephaneliklerde patlamamış mühimmatlar da tehlike oluşturuyor (AFP)

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Suriye ordusunun askeri kapasitesinin yüzde 80'inin kullanılmaz hale getirildiğini öne sürdü.

IDF'den salı günü yapılan açıklamada, bombardımanlarda Beşar Esad rejimine ait askeri kapasitenin yüzde 80'inin kullanılmaz hale getirildiği savunuldu. 

Açıklamada, Suriye'de Esad rejiminin devrilmesinden bu yana en az 350 "stratejik hedefe" saldırı düzenlendiği belirtilirken, "stratejik cephaneliğin çoğunun imha edildiği" öne sürüldü. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Operasyonda öncelikle Suriye ordusuna ait hava sistemlerinin etkisiz hale getirildiği, daha sonra Şam, Humus, Tartus, Lazkiye ve Palmira'daki askeri teçhizat fabrikalarının ve silah depolarının vurulduğu bildirildi. 

İsrail Hava Kuvvetleri'ne ait jet ve drone'ların bazı kimyasal silah depolarını vurduğu da aktarıldı. 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, salı günkü açıklamasında "Suriye'nin içişlerine karışma niyetlerinin olmadığını" öne sürerken, silahların "cihatçı örgütlerin eline düşmesini önlemek amacıyla" askeri hedeflere saldırı düzenlendiğini söylemişti.

Bunun yanı sıra Netanyahu, Suriye'deki geçiş hükümetini tehdit ederek İsrail'e saldırmaları halinde onların sonunun da Esad rejimi gibi olacağını belirtmişti.

Times of Israel'e konuşan Londra merkezli düşünce kuruluşu Chatham House'tan Yossi Mekelberg, bu askeri operasyonlarla İsrail'in Suriye'de "en kötü senaryoya göre hareket ettiğini" söylüyor. Diğer yandan analist, saldırıların bu kadar yoğun olmasını eleştirerek şu ifadeleri kullanıyor: 

Bu, yeni hükümetle köprüler kurmak için pek de iyi bir yol değil.

Tel Aviv merkezli düşünce kuruluşu Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü'nden Danny Citrinowicz, İsrail ordusunun bilimsel araştırma merkezlerini de hedef alabileceğini söylüyor. 
 


Amerikan gazetesi New York Times'ın görüştüğü İsrail ordusundan emekli Albay Miri Eisin, son 48 saat içinde Suriye'deki hedeflere yoğun saldırılar düzenlendiğini belirtiyor. 

Eisin, Tel Aviv yönetiminin Esad rejiminin devrilmesini fırsata çevirmek istediğini belirterek şöyle devam ediyor: 

Bu hamle önceden yapılsaydı Suriye, Hizbullah ve İran'a karşı topyekun savaş açmış olurdunuz.

İsrail ordusunun, işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri'ndeki tampon bölgeyi ele geçirmesi de tepki toplamıştı. Birleşmiş Milletler, İsrail'in 1974'te imzalanan Kuvvetlerin Çekilme Anlaşması'nın şartlarını ihlal ettiğini belirtmişti. Tel Aviv yönetimi, Suriye’ye ait Golan Tepeleri’ni 1967’den bu yana işgal altında tutuyor. 

Uluslararası toplum yaşananlara tepki gösterirken ABD, İsrail ordusunun Suriye topraklarına girmesini "geçici durum" diye nitelemiş, İsrail Savunma Bakanı Israel Katz, Golan Tepeleri’nde "steril savunma bölgesi" kurulacağını söylemişti. 

Suriye'de rejim karşıtları, Heyetu Tahriru'ş Şam (HTŞ) liderliğinde 27 Kasım'da başlayan çatışmalarda hızla ilerlemiş ve 7 Aralık'ta Şam'a girerek başkenti ele geçirmişti. Esad ise ailesiyle Rusya'ya kaçmıştı. Kremlin'den yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kararıyla Esad ve ailesine sığınma hakkı verildiği bildirilmişti. HTŞ, Suriye'de kurulan geçici hükümetin başına Muhammed Beşir'i getirmişti.


Independent Türkçe, Times of Israel, New York Times, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU