Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, dün İstanbul'da gerçekleşen 5,8 büyüklüğündeki deprem sonrasında fay hattında oluşan son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.
"Aktivitenin güneye, ana faya doğru kaydığını gözlemliyoruz"
Aktivitenin güneye, ana faya doğru kaydığını gözlemlediklerini kaydeden Özener, “Marmara’da olacak bir ya da birden fazla depremin büyüklüğünün 7’nin üzerinde olacağı bilimsel bir gerçek” ifadelerini kullandı.
"Bir sona doğru yaklaşıyoruz ama ne zaman olacağını bilmemiz mümkün değil"
Blinmeyen tek şeyin depremin zamanı olduğunu kaydeden ve Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunun kabul edilmesi gerektiğini belirten Özener, sözlerini şöyle sürdürdü:
Öncelikle Türkiye’nin deprem ülkesi olduğunu kabul etmemiz lazım. Bu gerçeği kabul ederken psikolojimizi de bozmamız gerekiyor. Bilemediğimiz tek şey depremin zamanı. Özellikle Marmara için de birçok bilim insanı 1999 depreminin ardından bir sonraki depremin Marmara’da gerçekleşeceği. Depremin kaç büyüklüğünde olacağı ve ne zaman olacağı veya olmayacağı konusu halk önünde tartışılmamalı. Enerji birikiyor ve çıkacak. Bir sona doğru yaklaşıyoruz ama ne zaman olacağını bilmemiz mümkün değil. Şu saatte olacak şu gün olacak gibi konuları vatandaşlarımız gündeminden çıkarıp deprem bilincinde yaşaması gerekiyor. Ne zaman olacağını maalesef bilmiyoruz, ama olacağını ve git gide de o sona yaklaştığımızı söyleyebilirim. Ama zaman vermek mümkün değil.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün bu işi 151 yıldır yaptığını belirten Özener, Avrupa’da ve dünya üzerinde en öncü kuruluşlardan biri olduğunu kaydetti.
Sadece Marmara’da 257 farklı teknikle gözlem yaptıklarını kaydeden Prof. Dr. Haluk Özener, pek çok farklı yöntemle Türkiye genelindeki aktiviteleri 7 gün 24 saat izlediklerini belirtti.
Özener, depremlerin ne tarafa doğru hareket ettiğinin ve ekstra bir durumun gerçekleşmesi halinde depremlerin ana faya sirayet edip etmediğinin gözlemlendiğini de belirtti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
"Sapmalar normal"
Depremin büyüklüğüne ilişkin rakamların verilmesinin normal olduğunu, sapmaların gerçekleşebileceğini belirten Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü, "Farkllı kaynaklar ve fakrlı istasyonlar kullanıyorsunuz. 5,7 ile 5,8 arasında pek fark yok, ikisi de doğru. Aralarında 0,1 ya da 0,2’lik fark olabilir" dedi.
Independent Türkçe, AA