Baltık Denizi'nde Finlandiya, Almanya, İsveç ve Litvanya arasında bağlantı kuran denizaltı telekomünikasyon kablolarının kopmasıyla başlayan sabotaj tartışması sürüyor.
Danimarka Savunma Komutanlığı'ndan bugün yapılan açıklamada, kabolaların kopmasından sorumlu olabileceği gerekçesiyle Çin'e ait bir kargo gemisinin yakın takibe alındığı bildirildi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Fransız haber ajansı AFP'nin aktardığına göre, Çin merkezli Ningbo Yipeng şirketine ait Yi Peng 3 adlı gemi, Danimarka ve İsveç arasındaki Kattegat Boğazı'nda salı günü demir attı.
Gemi hareketlerini takip eden Marinetraffic sitesinin paylaştığı verilere göre gemi, pazartesi günü "C-Lion 1" kablo hattının yakınlarında görüldü. Sözkonusu hat, Finlandiya ve Almanya arasında bağlantı sağlıyordu. Ancak geminin olayla doğrudan bağlantılı olduğuna dair henüz bir kanıt bulunmadığı aktarılıyor.
Geminin Rus bir kaptan tarafından kontrol edildiği ve Rusya'nın Leningrad Oblastı'ndaki Ust-Luga limanından yola çıktığı belirtiliyor.
Polonya merkezli radikal sağcı Visegard 24 adlı Twitter hesabının paylaştığı iddialara göre Danimarka donanması, Yi Peng 3'e kendi görevlilerini de yerleştirdi. Hesaptan yapılan paylaşımda, Danimarkalı devriye gemilerinin Yi Peng 3'ün peşine takıldığı savunuluyor.
BREAKING:
— Visegrád 24 (@visegrad24) November 20, 2024
The Chinese vessel Yi Peng 3 has been chased, intercepted, and boarded by Danish Navy vessel Y311 Søløven after the Chinese vessel destroyed 2 undersea telecom cables linking Finland-Germany and Sweden-Lithuania.
The vessel sailed from Russia & the captain is Russian pic.twitter.com/gRJ3rxobBC
Çin yönetimi henüz olayla ilgili bir açıklama yayımlamadı.
Uzunluğu 1173 kilometre olan ve Helsinki'nin Santahamina adasıyla Almanya'nın Rostock kenti arasında uzanan kablo, Finlandiya'dan Orta Avrupa'ya doğrudan uzanan tek denizaltı kablosu niteliğinde.
Finlandiya Ulusal Siber Güvenlik Merkezi'nden (Traficom) dün yapılan açıklamada kabloların koptuğu doğrulanmıştı.
Olay, ABD'nin Ukrayna'ya Rus topraklarına uzun menzilli füzelerle saldırma izni vermesinin ardından yaşandı.
Finlandiya ve Almanya, kabloların kopmasını "sabotaj" diye nitelemiş, Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, "Kimse bu kabloların kazara koptuğuna inanmıyor" demişti. Bunun ardından gözler Rusya'ya çevrilmişti fakat Kremlin'den henüz açıklama yapılmadı.
Independent Türkçe, RFERL, Bulgarian Military, Local Denmark