Çin'de genç akademisyenler, sansürden kaçmak için siyasi meseleleri barlarda konuşuyor.
Amerikan medya kuruluşu CNN, Çin'in Şanghay, Pekin ve Guangzhou gibi büyük şehirlerinde son dönemde başlayan "akademik bar" modasını haberleştirdi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bazı Çinli akademisyenler, sansüre takılabilecek konuları pub'larda düzenlediği konferanslarda tartışmaya açıyor.
Haberde, barların "sıkı sansür uygulaması nedeniyle daralan kamusal alana bir alternatif sunduğu" yorumu paylaşılıyor.
Harvard Üniversitesi'nden sosyolog Lei Ya-wen, son dönemde rağbet gören bu trendle ilgili şu değerlendirmeleri yapıyor:
Akademik barların popülerleşmesi, Çin'deki gençlerin kamusal alan daralırken bile halen konuşacak ve fikirlerini paylaşacak yerler aradığını gösteriyor.
Kimliği gizli kalsın diye haberde yalnızca adı verilen Wu, başkent Pekin'deki akademik bar etkinliklerine katılan yeni mezunlardan. Wu, bar konferanslarında genellikle Çin asıllı Amerikan yazarların eserleri üzerine tartışıldığını söylüyor.
Wu, konferanslara katılan akademisyenlerin çoğunlukla Amerikan kültüründeki "duyarcılığı" ve siyasi doğruculuğu eleştirdiğini belirtiyor. Yeni mezun genç, Çin'deki sosyal medyada bu eleştirilerin sık sık dile getirildiğini fakat kampüste açıkça konuşulmadığını da sözlerine ekliyor:
Epey ana akım ya da tartışmaya açık nitelikte olmadığı sürece sınıfta herhangi bir siyasi görüşle ilgili konuşmak zor. Ama barda, otoritenin olmadığı bir yerde, insanlar fikirlerini daha rahat söylüyor.
Siyaset ve feminizm de akademik pub konferanslarında tartışılan konular arasında. Pekin'deki barda bu etkinlikleri organize eden ve soyadının gizlenmesini isteyen Zhang, pub konferanslarında "farklı görüşlerin çatışmasına değer verildiğini" belirtiyor.
Çin Renmin Üniversitesi'nden Dong Çenyu, akademik barların rağbet görmesinin gençleri̇n kaliteli sosyal etkinliklere katılma ihtiyacını yansıttığını söylüyor. Akademisyen, entelektüel meselelerin tartışıldığı pub'ların, öğrencilere ev ve kampüs dışında "üçüncü bir mekan" sunduğunu ifade ediyor.
Diğer yandan Hong Kong Çin Üniversitesi'nden Kang Siqin, barlardaki akademik konferansların ileride kısıtlamalarla karşılaşabileceğini savunuyor:
Çin'de her türlü toplantı kamu güvenliğine tehdit olarak algılanabilir.