İnsan Hakları Örgütü: "İsrail, Gazze'de etnik temizlik yapıyor"

Tel Aviv, Gazze'deki askeri operasyonlarla "insanlığa karşı suç" işliyor

İsrail ordusu, Filistinlilerin sığındığı Deyr el-Belah'taki çadırları da hedef aldı (Reuters)

ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), İsrail'in Gazze'de "etnik temizlik" yaptığını bildirdi. 

HRW'nin perşembe günü yayımlanan raporunda, Hamas'ın saldırılarıyla 7 Ekim 2023'te patlak veren savaşın başından beri İsrail'in, zorla yerinden etme politikasıyla Gazze Şeridi'ndeki yaklaşık 2 milyon Filistinliye "etnik temizlik" uyguladığı belirtiliyor. 

Amerikalı kuruluş, İsrail devletinin askeri operasyonlarının ve Gazze'ye saldırılarının "savaş suçu ve insanlığa karşı suç" niteliği taşıdığını ifade ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Raporda, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) "tampon bölge ve güvenlik koridoru" oluşturma planlarıyla evleri yıktığına ve sivil altyapıyı yok ettiğine dikkat çekiliyor. 

Birleşmiş Milletler Acil Yardım Koordinasyonu'nun verilerine göre İsrail saldırıları nedeniyle yaklaşık 1,9 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı; Gazze'deki her 10 Filistinliden 9'u çadırda yaşıyor. 

HRW, IDF'nin özellikle Gazze'nin kuzeyini boşaltarak burada yaşayan kişilerin evlerini harabeye çevirdiğini, bu yıkımın Filistinlilerin tekrar bölgeye yerleşmesini imkansız hale getirme amacıyla gerçekleştirildiğini belirtiyor. 

İsrail ordusuysa raporla ilgili yayımladığı açıklamada, bölgede "uluslararası kanunlara uygun hareket edildiğini ve tahliye uyarılarının sivil kayıpları azaltmak amacıyla gönderildiğini" savunuyor. 

Diğer yandan İtalya'daki Avrupa Araştırma Üniversitesi'nde bağlı Göç Politikaları Merkezinden Caitlin Procter, Tel Aviv yönetiminin politikasına dair şunları söylüyor: 

Bence her şeyden önce 'tahliye' kelimesini kullanmaktan vazgeçmeliyiz. İsrailli yetkililer bunu çok kullandı. Geçen yıl Filistinlileri bazen en az 10 kez bir yerden başka bir yere sürdüler. 'Tahliye' kelimesini güvenlikle ilişkilendiriyoruz. Bu durumda tamamen yanlış kullanılıyor.

 


Filistinliler, İsrail'in 14 Mayıs 1948'de resmen kurulmasıyla topraklarından zorla çıkarılmış ve katliama maruz kalmıştı. Londra'daki SOAS Üniversitesi'nden Yair Wallach, 1948'de yaşananların Filistinliler tarafından unutulmadığına ve bölgede tekrar böyle bir felaket gerçekleşebileceğine işaret ediyor. 

HRW'den araştırmacı Nadia Hardman da şu değerlendirmeleri paylaşıyor: 

İsrail hükümeti, Filistinlileri kaçış yollarında bile öldürürken, sözümona 'güvenli bölgeleri' bombalarken, gıda, su ve hijyenik koşullara erişimi engellerken, onları güvende tuttuğunu iddia edemez.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde "güvenli bölge" olarak belirlediği noktalara da saldırıyor. Gazze'deki Kuveyt Sahra Hastanesi'nin paylaştığı bilgilere göre İsrail'in "güvenli bölge" olarak belirlediği Han Yunus’un batısındaki Mevasi'de Filistinlileri hedef alan saldırılarda toplamda 9 kişi öldürüldü. 

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaklaşık 17 bini çocuk, 12 bini kadın olmak üzere 44 bin Filistinli öldürülürken, yaklaşık 103 bin kişi de yaralandı.


Independent Türkçe, CNN, France 24, AA

DAHA FAZLA HABER OKU