Putin, Karadeniz'de gemi taşımacılığına yönelik Erdoğan'dan gelen önerileri değerlendireceğini açıkladı

Putin, "Erdoğan, Karadeniz'de gemi taşımacılığı ve bazı farklı konularda temasların devam ettirilmesi için önerilerini yeniden dile getirdi" dedi

Fotoğraf: AA

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Karadeniz'de gemi taşımacılığı için temasların yeniden sağlanmasını önerdiğini fakat belgeleri incelemek için henüz vakit bulamadığını belirtti.

Putin, Rusya'nın Kazan kentinde gerçekleşen BRICS zirvesi kapsamında Erdoğan ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile buluştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rus devlet televizyonuna konuşan Putin, "Erdoğan, Karadeniz'de gemi taşımacılığı ve bazı farklı konularda temasların devam ettirilmesi için önerilerini yeniden dile getirdi" dedi. "Açıkçası, Türk ortaklarımızın ve dostlarımızın verdiği belgeleri okumak için vaktim bile olmadı" diyen Putin "Göreceğiz. Bunu hiç reddetmedik" diye ekledi.

Rusya, kendi gıda ve gübre ihracatçılarının engellerle karşılaşmasından şikayetçi olarak Temmuz 2023'te Karadeniz Tahıl Anlaşması'ndan çekilmişti.

Türkiye ve Guterres, ticari gemilerin Rusya'nın 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından bazı bölgeleri savaş alanına dönen Karadeniz'de daha serbest bir şekilde hareket edebilmesi için defalarca girişimde bulundu.

Ukrayna'daki çatışmaların, Kore veya Kıbrıs'taki gibi donmuş ihtilafa dönebileceğini düşünüp düşünmediği konusundaki soruya cevap veren Putin, "Herhangi bir sonuç Rusya'nın lehine olmalıdır, tereddüt etmeden açıkça söylüyorum, ve (bu sonuçlar) savaş alanındaki gerçekliği yansıtmalıdır" dedi.

Putin, "Herhangi bir taviz vermeyeceğiz, pazarlık olmayacak" diyerek "Uzlaşmaya hazırız, mantıklıyız. Fakat şu an detaylara girmek istemiyorum çünkü somut bir müzakere yok" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU