Şi, Çin ve Hindistan'a ‘çok kutuplu dünyayı’ teşvik etme çağrısında bulundu

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Rusya'nın Kazan kentinde düzenlenen BRICS zirvesi çerçevesinde bir araya geldi / Fotoğraf: Reuters

Çin medyasına göre Çin Devlet Başkanı Şi Cinping dün Hindistan Başbakanı Narendra Modi'ye beş yıl sonra yaptıkları ilk resmi ikili görüşmede iki ülkenin ‘iş birliğini güçlendirmesi’ gerektiğini söyledi.

Görüşme Rusya'nın Kazan kentinde düzenlenen BRICS zirvesi çerçevesinde gerçekleşti. Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre bu, 2020 yılına kadar uzanan bir sınır anlaşmazlığına ilişkin yakın zamanda varılan bir anlaşmanın ardından diplomatik ilişkilerde olası bir iyileşmeye işaret ediyor.

Çin devlet televizyonu Şi'nin Modi'ye “Çin ve Hindistan'ın tarihin akışı ve ilişkilerinin gelişimi hakkında derin bir anlayışa sahip olmaları iki ülkenin ve halklarının temel çıkarınadır” dediğini aktardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çin Devlet Başkanı uzlaştırıcı bir tonla “İki taraf iletişimi ve iş birliğini güçlendirmeli, çatışmaları ve anlaşmazlıkları uygun şekilde yönetmeli ve kendi kalkınma hayallerini gerçekleştirmelidir” ifadesini kullandı.

Şi Cinping, Çin ve Hindistan'ı ‘uluslararası sorumluluklarını üstlenmeye’ ve ‘çok kutuplu bir dünyanın teşvik edilmesine’ katkıda bulunarak ‘gelişmekte olan ülkelere örnek olmaya’ çağırdı.

Modi ise Çin ile ilişkilere ‘karşılıklı güvenin’ yön vereceğini söyledi. “Hindistan-Çin ilişkileri iki ülke halkları için olduğu kadar bölgesel ve küresel barış ve istikrar için de önemlidir” diyen Modi, ‘karşılıklı güven ve saygının ikili ilişkilere yön vereceğini’ belirtti.

Şi Cinping ve Narendra Modi, 2022'de Endonezya'da ve 2023'te Güney Afrika'da düzenlenen G20 zirveleri sırasında kısa süreliğine bir araya gelmelerine rağmen, Çin Devlet Başkanı’nın Ekim 2019'da Hindistan'a yaptığı ziyaretten bu yana resmi olarak ikili bir toplantıda bir araya gelmediler.

Dünyanın en kalabalık iki ülkesi olan iki Asya devi, yaklaşık 3 bin 500 kilometrelik bir sınırı paylaşıyor. Çoğunlukla dağlık olan bu sınır, gerginlik ve zaman zaman yaşanan çatışmaların kaynağı olmaya devam ediyor.

Haziran 2020'de Çin'in Tibet bölgesi ile Hindistan'ın Ladakh bölgesi sınırında çıkan bir çatışmada Hindistan tarafında yaklaşık 20 kişi, Çin tarafında ise 4 kişi ölmüş; bu durum ikili ilişkilerde ciddi bir gerilime yol açmış ve Hindistan Çin yatırımlarını sınırlamaya çalışmıştı.

Diğer yandan Hindistan pazartesi günü, Çin ile ihtilaflı sınır bölgelerinde devriye gezilmesi konusunda bir anlaşmaya varıldığını duyurdu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU