Birleşik Krallık, Singapur'un kurucusunun oğluna siyasi sığınma statüsü verdi

Singapur yönetimi, Lee Hsien Yang'ın siyasi baskı ve zulüm iddialarını reddediyor

Lee Hsien Yang, 67 yaşında (AFP)

Modern Singapur'un kurucusu Lee Kuan Yew'in küçük oğlu Lee Hsien Yang, Birleşik Krallık'ın (BK) kendisine siyasi sığınma hakkı verdiğini açıkladı. 

Lee Hsien Yang'ın, BK'nin kamu yayıncısı BBC'yle paylaştığı onay mektubuna göre Londra yönetimi, kendisinin siyasi sığınma başvurusunu kabul etti. Mektupta, BK hükümetinin bu statüyü 5 yıllığına verdiği belirtiliyor. Lee, Haziran 2022'de yaptığı sığınma hakkı başvurusunun eşini ve oğlunu da kapsadığını söylüyor. 

BK İçişleri Bakanlığı'nın BBC'ye gönderdiği açıklamada, "hükümet politikası gereği bireysel süreçlerle ilgili yorum yapılmayacağı" ifade ediliyor. Kamu yayıncısı, Lee'nin siyasi sığınmacı statüsü aldığının bağımsız olarak doğrulandığını aktarıyor. 

Singapur yönetiminden siyasi baskı gördüğünü öne süren Lee, şu ifadeleri kullanıyor: 

Son çare olarak sığınma talebinde bulundum. Halen Singapur vatandaşıyım ve güvenli olduğunda bir gün evime dönmek istiyorum.

Eski Britanya sömürgelerinden Singapur'ın bağımsızlığına kavuşmasının ardından 1959'da ülkenin başına geçen Lee Kuan Yew, görevini 1990'a kadar sürdürdü. Lee Kuan Yew'in büyük oğlu Lee Hsien Loong da 2004-2024'te Singapur'un üçüncü başbakanı olarak görev yaptı. 

Eşi ve bir oğluyla iki yıldır Londra'da yaşayan Lee Hsien Yang, abisinin gücünü kötüye kullandığını ve kendisine yönelik baskı kampanyası yürüttüğünü, bu yüzden kaçmak zorunda kaldığını öne sürüyor. Amerikan gazetesi New York Times'a açıklamasında şu ifadeleri kullanıyor

En kötü kabuslarımda bile babamın inşa ettiği ülkeden kaçıp mülteci olacağımı hayal edemezdim. Ama kendimi içinde bulduğum durum bu.

Lee Hsien Yang'ın kız kardeşi Lee Wei Ling de Lee Hsien Loong'a benzer eleştiriler yöneltmişti. Singapur Ulusal Nörobilim Enstitüsü'nün direktörlüğünü yapan Lee Wei Ling, 9 Ekim'de yaşamını yitirmişti.
 


Kardeşler arasındaki anlaşmazlığın merkezinde bir miras savaşı var. Lee Kuan Yew, vasiyetinde evinin vefatının veya Lee Wei Ling'in taşınmasının ardından yıkılmasını istemişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lee Kuan Yew, 2015'te hayatını kaybettiğinde ülkenin başında olan en büyük oğlu Lee Hsien Loong, yıkım talebini yerine getirmedi. 2020'de evin statüsüyle ilgili yapılan bir duruşmada, Singapur mahkemesi Lee Hsien Yang ve eşinin yalan şahitlik yaptığına karar vermişti. Lee ise suçlamaları reddederek bunu abisinin yürüttüğü bir karalama kampanyası olduğunu savunmuştu. 

Ortanca kız kardeşi Lee Wei Ling'in ölümünün ardından evin yıkılması için tekrar mahkemeye talepte bulunan Lee Hsien Yang, daha sonra siyasi zulüm ve baskı iddialarıyla Londra'ya gitmişti.

Singapur hükümetiyse Lee Hsien Yang'ın baskı ve zulüm iddialarının gerçeği yanıstmadığını savunuyor.


Independent Türkçe, BBC, Strait Times, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU