Şi Cinping: Çin ve Rusya ilişkilerde doğru yolu buldu

"BRICS, çok kutuplu dünyanın temel taşıdır"

Fotoğraf: Reuters

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ülkesinin Rusya ile ilişkilerinde olumsuz koşullara rağmen ilerleme kaydettiğini, iki büyük ve komşu ülke olarak ilişkilerde "doğru yolu bulduğunu" ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Çin lideri, Rusya Federasyonuna bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nde düzenlenen 16. BRICS Zirvesi için geldiği Kazan'da Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile görüştü.

Şi, görüşmede, Çin'in yeni dönemde Rusya ile ilişkilerini istikrarlı doğrultuda sürdürmek için özen gösterdiğini vurgulayarak, "Çin ve Rusya ilişkileri rüzgarlara ve yağmura karşı tam yol ilerledi, çığır açıcı sonuçlar elde etti. İttifak kurmama, cepheleşmeme ve üçüncü tarafları hedef almama ilkeleriyle iki büyük ve komşu ülke arasındaki ilişkilerde doğru yolu buldu." dedi.

Dünyanın yüzyılda görülmeyen büyük dönüşümlerden geçtiğini, bunun hızla değişen ve çalkantılı bir uluslararası manzaraya yol açtığını vurgulayan Şi, "İnanıyorum ki Çin ile Rusya arasındaki derin ve kalıcı dostluk ve büyük ülkeler olarak dünyaya ve halka karşı sorumluluk duygumuz değişmeyecek." ifadesini kullandı.

"BRICS, çok kutuplu dünyanın temel taşıdır"

Şi, BRICS mekanizmasının yükselen piyasa ekonomileri ve gelişmekte olan ülkeler için en önemli dayanışma ve işbirliği platformu olduğuna işaret ederek, "BRICS, eşitlik ve düzen içinde çok kutuplu bir dünyanın ve evrensel, herkese faydalı, kapsayıcı bir ekonomik küreselleşmenin temel taşıdır." değerlendirmesini yaptı.

Yarın gerçekleştirilecek BRICS Liderler Zirvesi'nin, topluluğun geçen yılki genişleme adımının ardından ilk zirve olduğuna dikkati çeken Şi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Devlet Başkanı Putin ve katılan diğer liderlerle BRICS mekanizmasının taraflar arasında konsensüs inşa edecek, dayanışma ve işbirliği mesajını verecek, stratejik koordinasyonu ve farklı alanlarda pratik işbirliğini ilerletecek şekilde geliştirilmesi için derin tartışmalar yapmayı dört gözle bekliyorum. Böyle yaparak, 'Küresel Güney" için daha fazla fırsatlar yaratıp ortak geleceği paylaşan insanlık topluluğuna daha büyük katkı sağlayabiliriz."

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın oluşturduğu BRICS grubu ülkeleri, Ağustos 2023'te Güney Afrika'nın Johannesburg şehrinde düzenlenen zirvede, Çin ve Rusya'nın öncülük ettiği genişleme kararıyla Arjantin, Etiyopya, İran, Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin olduğu 6 ülkeyi üyeliğe davet etmişti.

Arjantin dışındaki 5 ülkenin daveti kabul ederek katılmasıyla BRICS, 10 üyeli bir topluluk haline gelmişti.

Çin-Rusya yakınlaşması

Çin Devlet Başkanı Şi, Ukrayna Savaşı'nın başlamasından bu yana ikinci kez Rusya'yı ziyaret ediyor.

Şi, daha önce Mart 2023'te yeniden devlet başkanı seçilmesinin ardından ilk yurt dışı ziyaretini Rusya'ya yapmıştı.

Putin de Ekim 2023'te Pekin'de düzenlenen Kuşak ve Yol Forumu'na katılmak üzere Çin'i ziyaret etmişti.

Bu yıl yeniden devlet başkanı seçilen Putin'in, yurt dışı ziyareti için ilk durağı mayısta Pekin olmuştu.

"Kapsamlı stratejik koordinasyon ortaklığı"

Çin'in, ABD ile jeopolitik rekabetin ve Asya-Pasifik'teki cepheleşmelerin arttığı bir dönemde, Ukrayna'daki savaş nedeniyle Batı karşısında benzer meydan okumalarla karşı karşıya bulunan Rusya ile yakınlaşma siyaseti izlediği gözleniyor.

Pekin ve Moskova, ikili ilişkilerini, "yeni dönemde kapsamlı stratejik koordinasyon ortaklığı" olarak tanımlıyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olan iki ülke, ABD ve Batılı müttefiklerinin ağırlığına karşı küresel sorunlarda çoğu zaman birbirini destekleyen politika tercihlerini ortaya koyuyor.

İki ülke, kuruluşuna öncülük ettikleri Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) ve BRICS gibi çok taraflı platformlarda da işbirliğini sürdürüyor.

Çin-Rusya yakınlaşmasının, Batı ülkelerinin Pekin yönetimine Rusya'ya Ukrayna Savaşı'nda siyasi ve ekonomik destek vermekten kaçınmasına yönelik telkinlerini artırdığı bir döneme denk gelmesi dikkati çekiyor.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU