ABD'de yeni ankete göre ilk oylarda Harris 2'ye 1 önde

Yakın zamanda yapılan ankete göre, erken oy kullananlar Demokrat adayı, seçim gününe kadar bekleyenlerse Cumhuriyetçi rakibini destekleme eğiliminde olacak

(Reuters)

Yeni bir ankete göre ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, oylarını kullanmış seçmenler arasında Donald Trump'a karşı neredeyse 2'ye 1'lik bir üstünlüğe sahip.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

USA TODAY/Suffolk Üniversitesi'nin yayımladığı ankete göre Harris, halihazırda oy kullanmış seçmenler arasında Trump'a karşı yüzde 63'e yüzde 34'lük bir farkla, yani neredeyse 2'ye 1'lik bir oranla önde.

Oy vermek için seçim gününe kadar beklemeyi planlayan seçmenler sözkonusu olduğundaysa bu oran tersine dönüyor. Yüzde 52 Trump'a, yüzde 35 ise Harris'e oy vereceğini söylüyor.

Bazı eyaletlerde postayla ve şahsen erken oy verme işlemleri çoktan başladı. Ankete göre, her 7 katılımcıdan biri halihazırda oy kullandığını belirtti. Üçte biri erken oy kullanmayı planladığını söyledi ve bu grup yüzde 52'ye yüzde 39'la Harris'i destekliyor.

Ankete katılanların neredeyse yarısı seçim günü oy vermek için beklemeyi planladığını söyledi.

Anket sonuçlarına göre Harris, yüzde 45'e yüzde 44 gibi son derece düşük bir farkla Trump'ın önünde.
 

2024 ABD Başkanlık Seçimi

Seçmenler, Helene Kasırgası'ndan kötü etkilenen dağlık ilçelerden birinde, Kuzey Carolina'nın Marion kentinde, oy verme işleminin ilk gününde oylarını şahsen kullanmak için sırada bekliyor (Reuters)​​​​​​​


14'le 18 Ekim arasında sabit hat ve cep telefonları üzerinden gerçekleştirilen anket, bin katılımcıyı kapsıyor ve 3,1 artı ya da eksi hata payına sahip.

Halihazırda oy kullandığını söyleyen her 5 katılımcıdan biri en önemli konu olarak "kürtaj hakları/kadın hakları"nı gösterirken, ikinci sırada ekonomi ve enflasyon yer aldı.

Suffolk Siyasi Araştırma Merkezi Direktörü David Paleologos, USA TODAY'e, erken oy kullanma oranlarının Harris lehine çıkmasının Demokratlar için faydalı olduğunu, zira Harris'e seçim günü seçmenlerini kazanmak için daha fazla zaman kazandırdığını ve kasıma güçlü bir liderlikle girdiğini gösterdiğini söyledi.

2020 seçiminde, büyük ölçüde Trump'ın bu oy kullanma yöntemlerinin seçim günü oy kullanmaktan daha az güvenli olduğuna dair temelsiz iddiaları nedeniyle, Demokratların posta yoluyla oy kullanma ya da erken oy kullanma olasılığı Cumhuriyetçilere kıyasla yaklaşık iki kat fazlaydı.

Cumhuriyetçi Parti daha sonra bu konudaki tutumunu değiştirdi ve seçmenlerini sandık başına erken gitmeye teşvik ediyor.

Georgia, oy pusulalarının açıldığı salı gününden bu yana erken oy kullanmada önceki katılım rekorlarını kırdı. Eyalette sandıklar açıldığından bu yana 1,4 milyondan fazla kişi erken oy kullandı. Fox News'e göre 1,3 milyondan fazla oy şahsen kullanıldı ve 80 binden fazla posta oyu kullanıldı.

Erken oy verme işleminden genel seçimin durumu hakkında çok fazla sonuç çıkarmak zor, özellikle de erken oy verme yaşlı seçmenlere yönelme eğiliminde olduğu için. New York Magazine, Election Lab'e göre erken oy kullananların yaşını bildiren 9 eyalette seçmenlerin yüzde 49'unun 65 yaş üzerinde, sadece yüzde 16'sının 40 yaş altında olduğunu aktardı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU