ABD Temyiz Mahkemesi, İran yaptırımları davasında Halkbank'ın dokunulmazlık talebini reddetti

Manhattan'daki ABD 2. Bölge Temyiz Mahkemesi, yabancı bir bankanın ticari faaliyetleriyle ilgili olarak suç teşkil eden eylemlerde bulunmasının, ABD'de dokunulmazlık kazanmasına hukuki bir dayanak oluşturmadığını açıkladı

Fotoğraf: AA

ABD Temyiz Mahkemesi, ABD'nin İran yaptırımlarını ihlal etmekle suçlanan Halkbank'ın dokunulmazlık talebini reddetti.

Manhattan'daki ABD 2. Bölge Temyiz Mahkemesi, yabancı bir bankanın ticari faaliyetleriyle ilgili olarak suç teşkil eden eylemlerde bulunmasının, ABD'de dokunulmazlık kazanmasına hukuki bir dayanak oluşturmadığını açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberin ardından banka hisseleri yüzde 2'nin üzerindeki kazanımlarını geri vererek %2'nin üzerinde düştü. Hisseler saat 17:09'da yüzde 1 civarı düşüşle hareket ediyor.

Halkbank temyiz mahkemesinde 28 Şubat'ta görülen davada tekrar dokunulmazlık talebinde bulunmuştu.

Halkbank avukatı John Williams bankanın, iki yüz yılı aşkın genel hukuk kuralları uyarınca dokunulmazlık hakkına sahip olduğunu ve ABD'nin yönelttiği suçlamaların reddedilmesi gerektiğini söylemişti.

İran, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki paravan şirketler ve para aktarma kuruluşlarını kullanarak İran yaptırımlarını ihlal ettiği iddia edilen Halkbank'ın aleyhindeki iddianame 2019 yılında kamuya açıklanmıştı.

Dava, ABD ile Türkiye arasındaki ilişkileri de karmaşık hâle getirmiş, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ABD'nin suçlamalarını "çirkin ve kanunsuz" bir adım olarak nitelemişti.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU