Bahçeli'nin Öcalan açıklamasına siyasilerden tepki

Bahçeli, "Şayet teröristbaşının tecridi kaldırılırsa, gelsin TBMM DEM Parti grup toplantısında konuşsun. Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın" demişti

Fotoğraf: Reuters

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bugünkü grup toplantısında, İmralı’da tutuklu bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan’ın Meclis’te konuşma yapması ve terörün bittiğini söylemesi için çağrıda bulunmuştu.

Bahçeli’nin bu açıklamasına ise bazı siyasilerden tepki geldi.

Bahçeli, “Teröristbaşı işin içinde olmazsa bir şey çıkmaz diyenlere sesleniyorum; Şayet teröristbaşının tecridi kaldırılırsa, gelsin TBMM DEM Parti grup toplantısında konuşsun. Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın. Bu dirayet ve kararlılığı gösterirse, “Umut Hakkı”nın kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılması ve bundan yararlanmasının önü de ardına kadar açılsın. Ne Kandil, ne de Edirne; adres İmralı’dan DEM’e uzansın, bu ağır ve tarihi terör sorunu ülke gündeminden tamamen çıkarılsın” ifadelerini kullanmıştı.

MHP'li Feti Yıldız: 22 Ekim bir milat

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, Bahçeli'nin açıklamalarına tam destek verdi ve bugünün bir milat olduğunu belirtti. Yıldız, aynı zamanda Öcalan'ın umut hakkından faydalanma ihtimaline dair de sosyal medya hesabından paylaşım yaptı. Yıldız şunları söyledi:

Türk siyasetinde 22 Ekim bir milattır. Bugünden sonra siyasi değerlendirmeler 22 Ekim’den önce, 22 Ekim’den sonra diye yapılacaktır. Modern Ceza Hukukuna zaman içinde yeni kavramlar girmiştir. Bu kavramlardan biri de “Umut Hakkı” ya da hükümlünün salıverilmeyi umut etme hakkıdır. Bu kavram müebbet ağır hapis cezasına mahkum edilmiş hükümlünün bir gün salıverilmeyi beklemek hakkını ifade etmek için kullanılmaktadır.

Mansur Yavaş: Millet de tarih de affetmez

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ise tepkisini şu ifadelerle gösterdi:

Bu ülkede huzurun ve barışın hakim olması en büyük dileğimizdir. Ama bunun yolu terörist başının Gazi Meclisimiz çatısı altında konuşturulması asla değildir. Millet de tarih de bunu affetmez.

 

Dervişoğlu: Meclis kürsüsünde, teröristbaşları değil ancak Mustafa Kemal’in mirasçıları konuşabilir

İYİ Parti lideri Müsavat Dervişoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Atatürk’ün kurduğu meclisin kürsüsünden, teröristbaşları ve yardakçıları değil, ancak ve ancak Mustafa Kemal’in mirasçıları konuşabilir. Ahlak ve vicdanını yitirmiş bu iktidar ve onun akıl ve izanını yitirmiş ortağı ile birlikte vatan toprağını gezmek için icazet bekleyen sözde ana muhalefeti artık bizim için yok hükmündedir. Gün; Türkiye Cumhuriyetini, Türk Milletini, Türk Vatanını ve Türk Bayrağını koruyup kollamak günüdür. Muhtaç olduğumuz kudretin kaynağı ise bellidir! Yarını bekleyin! Herkesin maskesini indireceğiz” dedi.

Özdağ: Allah böyle siyaseti kahretsin

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ise, “Bahçeli, terörist başı Öcalan’ın TBMM’de DEM grubunda konuşmasını istedi. Allah böyle siyaseti kahretsin. Bir bebek katili terörist, İstiklal Harbi vermiş gazi TBMM’de DEM grubunda konuşacak. İnanır gibi değil” ifadelerini kullandı.

Ağıralioğlu: Milletimizin başına bela olan teröristin, hainin, savunanın kâbusu olacağız

Eski İYİ Parti lideri Yavuz Ağıralioğlu ise şunları söyledi:

Milletin umudu sönmesin diye şehit olmuş evlâtlarımızın üstüne yemin olsun ki; değil terörist başının Gazi Meclise girmesi, ona selam duranları da Milletin Meclisi'ne sokmayacağız! Umut hakkını da diyene, duyana, umana, kurgulayana, planlayana göstereceğiz! Milletin yarınlarına umut olsun diye kuruluyoruz. Milletimizin başına bela olan teröristin, hainin, savunanın kâbusu olacağız

Ayyüce Türkeş: Kimse Alparslan Türkeş’in koltuğunda oturup teröre yandaşlık yapamaz

Alparslan Türkeş’in kızı İYİ Parti Milletvekili Ayyüce Türkeş Taş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

Kulaklarıma inanamadım… Bebek katili, terörist başını meclise davet edip konuşma yapmasını isteyen ve umut hakkından yararlansın diyen Devlet Bahçeli’yi kınıyorum. Herkes oturduğu koltuğun sorumluluğunu taşımakla mükelleftir. Kimse Başbuğ Alparslan Türkeş’in koltuğunda oturup teröre yandaşlık yapamaz. TBMM’de yeteri kadar terörist varken birde onların ele başını meclise sokmak kimsenin haddi değildir. Nokta.

CHP’li Emir: Bahçeli Öcalan için af istemiştir

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, Bahçeli’nin açıklamalarına ilişkin şunları kaydetti:

Emir, Bahçeli'nin açıklamaları için "Söylediklerinin neye işaret ettiğini bilmiyor. Biz açıklayalım. Geçen hafta PKK'ya seslensin demişti. Tecritin kaldırılması gerektiğini söylememişti. Daha sonra tecrit kaldırılsın diyen Bahçeli, bu hafta da gelsin Meclis'te DEM grubunda konuşsun diyerek Öcalan için af çıkarılsın demiştir. Ağırlaştırılmış müebbet hapsi olan bir kişiye özel bir düzenleme yapılması imkansızdır. Açık konuşsunlar. Bunun af olmadan diğer türlüsü imkansızdır. Yani, Devlet Bahçeli, Abdullah Öcalan için af istemiştir.

Tepkiler sürüyor: Kimi isimler destek verirken, kimileri sert eleştiriler yöneltti

Orhan Miroğlu: Sayın Bahçeli’nin grupta yaptığı çağrıyı, Türkiye’ye ve kardeşliğe duyduğum inanç ve güvenin bir gereği olarak yürekten destekliyor ve bu tarihi adımı atmak suretiyle 1071’i ve sonrasını en güçlü biçimde hatırlatan Sayın Devlet Bahçeli’ye şükran ve saygılarımı sunuyorum.

Mehmet Metiner: MHP’nin bilge lideri Sn. Bahçeli’nin açıklamaları demokratik çözüm odaklı tarihi önemde açıklamalardır. Bilge liderin çağrısıyla yeni bir siyasal alan açılmıştır. Bir oyun bozulmuş bir oyun kurulmuştur. Ülkesini seven herkes Bahçeli’nin söylediklerinin arkasında durmalıdır.  Biz Türkiye Kürtlerinin sesi olalım ve demokratik çözüm siyasetine öncülük edelim diye kurduğumuz Demokrasi ve Birlik Derneği olarak Sn. Bahçeli’nin açıklamalarının tam arkasında durduğumuzu önemle duyurmayı tarihi bir görev addediyoruz. Demokrasi ve Birlik Derneği’nin genel başkanı olarak Sn. Bahçeli’yi yürekten kutluyorum. Bilsinler ki yalnız değildirler, bu ülkenin Kürtleri olarak hepimiz o açıklamalarının arkasındayız. Bahçeli bilgeliğiyle bir oyun bozuyor. Ama bizim içimizdekilerden bazıları  bunun farkında ve bilincinde olmadığı için oyuna gelen ters cevaplar döşeniyor.  Bahçeli’ninki müthiş bir siyasal akıl. Hem oyun bozucu hem oyun kurucu.  Göreceksiniz asıl kimlerin karşı çıktığını.

Doğu Perinçek: Devlet Bahçeli'nin konuşması bir pervasızlık, cüretkârlık ve sınır tanımazlıktır. Hangi devlet adına bu konuşma yapılmaktadır? Amerika ve İsrail planlarına ve kararlarına göre mi yapılmaktadır. Bu konuşma PKK'ya cüret kazandırıyor, PKK'yı yasallaştırıyor, PKK'nın önüne tarihi fırsatlar arz ediyor. Bu konuşmanın başka hiçbir anlamı yoktur.

Memleket Partisi: Bu rezilliğin yaşanmasına asla izin vermeyeceğiz

Memleket Partisi’nden de Bahçeli’nin açıklamalarına tepki geldi.

Partinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Bebek katili bir teröristi serbest bırakmayı dillendirip TBMM’de konuşma yapmaya davet etmek açıkça ihanettir. Türk milleti olarak bu ihanete asla ortak olmayacağız. Ve bu rezilliğin yaşanmasına asla izin vermeyeceğiz” denildi

Fatih Erbakan: Böyle bir şey teklif değil, tahayyül dahi edilemez

Yeniden Refah Partisi lideri Fatih Erbakan ise yaptığı açıklamada, “Devlet Bahçeli’nin, terörist başı Abdullah Öcalan’ın İstiklal Harbimizi yürütmüş olan TBMM’de konuşmasına yönelik teklifi, milletimizin terörle mücadelesine ve şehitlerimizin aziz hatırasına ağır bir darbedir. Böyle bir şey teklif değil, tahayyül dahi edilemez. Eğer bir muhatap aranıyorsa, Kürt halkının temsilcisi terörist elebaşı değil; siyasi partiler, STK’lar, kanaat önderleri ve bölgedeki vatandaşlarımızdır. Şehitlerimizin kanlarıyla vatan yaptığımız bu topraklarda, teröre asla taviz verilmeyecek, milletimizin birlik ve beraberliği daima korunacaktır” ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU