Trump, Biden'ı dinlemediği için Netanyahu'yu övdü

"Tarihin en büyük dış politika uzmanı o: Ne söylerse tam zıttını yapın"

Eski ABD Başkanı, tüm eleştirilere rağmen mitinglerinde dans etmeyi sürdürüyor (AP)

ABD Başkanlığı'na tekrar aday olan Donald Trump, 5 Kasım'daki seçimlere sayılı günler kala İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu övdü. 

78 yaşındaki başkan adayı, hem Cumhuriyetçilerin hem de Demokratların zafer kazanabileceği düşünüldüğünden "salıncak eyalet" diye adlandırılan bölgelerden Pensilvanya'da dün düzenlediği mitingde halefi ve muhtemel selefi Joe Biden'ı şu ifadelerle hedef aldı:

İsrail'e ne söylediyse tam tersi geçerli. Tarihin en büyük dış politika uzmanı. Her seferinde söylediği her şeyin tam zıttını yaparsanız, en başarılı dış politikayı uygulamış lider olarak tarihe yazılırsınız.

Trump, Bibi diye de bilinen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu ise şöyle övdü:

Bibi onu dinlemedi ve üç ay öncesine göre çok daha güçlü bir durumdalar. Böyle bir şey görülmedi.

Trump, mitingi düzenlediği cumartesi günü Netanyahu'nun kendisini aradığını söylerken görüşmelerine dair detay vermedi. 

Demokratların başkan adayı ve mevcut Başkan Yardımcısı Kamala Harris de Trump'ın hedefindeydi. Zeka bakımından Harris'in Biden'ı aratacağını savunurken "Biden'ın en zeki kişi olduğunu da söylemiyorum" dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump, Hamas lideri Yahya Sinvar'ın ölümünün, Gazze'de "barışı kolaylaştıracağını" düşündüğünü de önceki gün seçim kampanyası için bulunduğu Michigan'da söylemişti.

Netanyahu için "İyi iş çıkarıyor" ifadesini kullanan Trump, Biden'ı İsrail ordusunu "geri tutmaya çalışmakla" eleştirmişti.

Trump, savaşlarda ezilen taraflara yönelik eleştirileriyle gündem oluyor. 

Önceki günlerde de, II. Dünya Savaşı'ndan beri Avrupa'da gerçekleşen en büyük çatışma nedeniyle Ukrayna lideri Volodimir Zelenski'yi suçlamıştı:

Kanımca Zelenski gördüğüm en büyük pazarlamacılardan biri. Ne zaman gelse 100 milyar dolar veriyoruz. Tarihte böyle para alan kim var? Hiç olmadı. Ona yardım etmek istemediğimi söylemiyorum, o insanlar için çok üzülüyorum. Ancak bu savaşın başlamasına hiç izin vermemeliydi. Bu başarısız bir savaş.
 

Independent Türkçe, Haaretz, Aurora Israel, AA

DAHA FAZLA HABER OKU