Yale Üniversitesi'nden bilim insanları, doğadan ilham alarak kendi uzuvlarını kesebilen robot geliştirdi.
Hızla gelişen robot sektörü, sık sık hayvanların becerilerinden esinlenerek yeni teknolojiler tasarlıyor. Karıncalardan denizanalarına kadar çeşitli canlılar bilim insanlarına ilham olurken, yumuşak robot çalışmaları bu alanda öne çıkıyor.
Uzmanlar, metal ve plastikten yapılan katı muadillerine kıyasla yumuşak robotların çok daha fazla alana girerek esneklik gerektiren görevleri yerine getirebileceğini söylüyor.
Yale Üniversitesi'ne bağlı üretim laboratuvarı Faboratory'den araştırmacılar, sıkıştığı zaman kendi uzvunu kesebilen yumuşak bir robot tasarladı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bilim insanlarının icadı, tehlike durumunda kuyruğunu geride bırakan kertenkelelerden ilham alıyor.
Advanced Materials adlı hakemli dergide yayımlanan makalede anlatılan robotun kopan bacağı daha sonra geri takılabiliyor.
Ayrıca bu robotlar, kendi başlarına geçemeyecekleri kadar geniş bir açıklığı geçmek için birleşerek köprü oluşturabiliyor.
Bütün bunları yapabilmelerini sağlayan şeyse eklemleri. Homeomorfik termoplastik köpük (BTF) denen yeni bir malzeme ve yapışkan bir polimerle üretilen eklemler, elektrik akımı verilerek eritilip ayrılabiliyor ve daha sonra tekrar birleştirilebiliyor.
Araştırma ekibi yeni yumuşak robotun hem zorlu koşullarda yoluna devam edebileceğini hem de farklı biçimlere girebileceğini söylüyor. Çalışmaya liderlik eden Bilige Yang "Talep üzerine robotun işlevselliğini düzenleyebiliyoruz" diyor.
Yang, uzvunu geride bırakabilen bir robotun arama kurtarma çalışmalarında ve tehlikeli arazilere sahip gezegenlerde işe yarayacağını düşünüyor.
"Yumuşak bir robot vahşi doğada kendi işine bakarken bir parçası kayanın altında kalırsa ne olacak?" diye soran doktora öğrencisi ekliyor:
Robotun geri kalanı yoluna nasıl devam edip görevini tamamlayacak?
Singapur Ulusal Üniversitesi'nden yumuşak elektronikler ve robotlar üzerine çalışan Yu Jun Tan, yer almadığı çalışmadaki icatla birlikte, ilk kez kendini ampüte edip yeniden yapılandırabilen bir yumuşak robot gördüğünü söylüyor:
Bu, farklı alanlarda kullanılabilecek çok ama çok ilginç bir buluş.
Tan, robotun kopan parçasının çevreye daha az zarar vermesi için eklemlerin doğada çözünebilen maddelerden üretilebileceğini söylüyor.
Yang ve ekip arkadaşları halihazırda kara kaplumbağaların yuvarlak bacaklarından, deniz kaplumbağasının esnek, düz bacaklarına dönüşebilen uzuvlarıyla karadan suya sorunsuzca geçebilen robotik bir kaplumbağa üzerinde çalışıyor.
Independent Türkçe, CNN, Interesting Engineering, TechCrunch, Advanced Materials
Derleyen: Büşra Ağaç