Toprak Razgatlıoğlu'nun şampiyonluğa gittiği Superbike nedir?

Adrenalin'de bu hafta: WorldSBK hakkında her şey... Formula 1 geri döndü... Avrupa'da ralli heyecanı... PFL'de "Devlerin Savaşı"...

Toprak Razgatlıoğlu, bu yıl üst üste 13 yarış kazanarak şampiyona rekoru kırdı (WorldSBK)

Toprak Razgatlıoğlu, Superbike Dünya Şampiyonası'nın bu hafta sonu İspanya'nın Jerez pistinde gerçekleştirilecek 12. ayağında şampiyonluğa ulaşabilir. 

Yarışseverlerin "El Turco" lakabıyla andığı Toprak, 19 Ekim Cumartesi düzenlenecek ilk yarışın sonunda en yakın rakibiyle arasındaki 37 puan farkını korursa, Superbike'ta ikinci şampiyonluğunu ilan edecek.

Peki Superbike Dünya Şampiyonası nasıl bir organizasyon, hangi markalar yarışıyor, zaman zaman karıştırılan MotoGP'yle farkları neler? Gelin hep birlikte bakalım. 

Toprak Razgatlıoğlu
Toprak Razgatlıoğlu, 2021'de de WorldSBK şampiyonu olmuştu (BMW Motorrad)


FIM Superbike World Championship 

Dünya genelinde WorldSBK ya da SBK adıyla bilinen Superbike Dünya Şampiyonası, yollarda görebileceğimiz motosikletlerin modifiye edilmiş hallerinin yer aldığı bir seri. 

Takımlar motorun bazı parçaları, motor yönetim sistemi, egzoz sistemi, süspansiyon ve frenleri modifiye edebiliyor.

Kuralları FIM (Fédération Internationale de Motocyclisme, Uluslararası Motosiklet Federasyonu) tarafından belirlenen seride her yarış hafta sonu iki yarışın yanı sıra bir de Superpole adlı 10 turluk bir yarış gerçekleştiriliyor.

Superpole yarışlarını kazananlar 12 puan alırken, standart yarışlarda zafere ulaşan sürücüler 25 puan elde ediyor.

Yarışlardaki tur sayısı, pistin uzunluğuna göre değişiyor. Bu yıl 12 yarış düzenlenen WorldSBK'nin şubatta başlayıp ekimde sona erecek 2025 takviminde de 12 ayak var.
 

Portekiz'in Estroil Pisti'nde düzenlenen iki yarışı da kazanan Toprak, damalı bayrağı tek tekerde geçmiş, zaferini ip atlayarak kutlamıştı.


Hangi markalar yarışıyor?

1988'den beri düzenlenen SBK'de yarışan takımlara motosiklet sağlayan 5 marka var. Bunlar İtalyan Ducati, Alman BMW ve Japon markaları Kawasaki, Yamaha ve Honda. Toprak Razgatlıoğlu, Rokit BMW Motorrad takımı için mücadele ediyor. 

Ducati 19 şampiyonlukla en başarılı üretici konumunda. Onu 6 şampiyonlukla Kawasaki ve 4 şampiyonlukla Honda takip ediyor. Toprak zafere ulaşırsa bu, BMW'nin WorldSBK'de ilk şampiyonluğu olacak.

MotoGP ve Superbike 

MotoGP genellikle Formula 1'e benzetilir çünkü bu seride yarışan motosikletler tamamen özel üretim, yani onları yollarda göremeyiz.

MotoGP'de yarışan motosikletler WorldSBK'dekilere göre daha hafif, daha hızlı ve daha pahalı. MotoGP'de motosikletlerin değeri milyon dolarları bulurken, Superbike motosikletlerinin değeri birkaç yüz bin dolar. Bütçelerdeki bu büyük fark, SBK'de daha fazla takım olmasının nedenlerinden biri. MotoGP'de 11, Superbike'ta 15 takım var. Yarış sayısı da Superbike'takinden daha fazla. 
 

MotoGP
MotoGP'de Honda, Ducati, Yamaha, KTM, Suzuki ve Aprilia markaları mücadele veriyor (Reuters)


MotoGP ve Superbike, birbirlerinden farklı kurallara tabi yarış serileri. Yani biri diğerinin bir üst ligi ya da alt serisi değil. İkisinin de kendi destek serileri var. MotoGP'ye yükselmek isteyen pilotlar Moto2 ve Moto3'te yarışırken, aynı zamanda elektrikli motosikletlerin yarıştığı MotoE serisi de mevcut. 

Superbike'ın destek organizasyonlarıysa Supersport ve 2026'da yerini yeni bir yarış klasmanına bırakacak SSP300. Ayrıca bu yıl kadın motosikletçilerin yarıştığı WCR'nin de ilk sezonu düzenlendi. 
 

Sara Sanchez
İspanyol sürücü Sara Sanchez, WCR'deki ilk galibiyetini Estoril'deki ikinci yarışta aldı. Şampiyonsa bu hafta belli olacak (WorldWCR)

 

"El Turco" Toprak, Superbike'ta 2018'den beri mücadele ederken, Can Öncü ve Bahattin Sofuoğlu da Kenan Sofuoğlu'nun 5 şampiyonluğa sahip olduğu Supersport'ta yarışıyor. Razgatlıoğlu'nun şampiyonluğu kovalayacağı ve Red Bull TV'den izlenebilecek Jerez yarışlarının programı şöyle: 
 

 

Adrenalin'i başka neler yükseltecek?

Formula 1 nihayet döndü

Singapur GP'sinin ardından başlayan uzun ara sonunda bitti ve Formula 1, ABD yarışıyla geri dönüyor. Gelecek üç hafta sonu Amerika kıtasında düzenlenecek üç yarış izleyerek bu aranın acısını çıkaracağız. Bunlar ABD, Meksika ve Brezilya yarışları. 

F1'de sezonun bitmesine 6 yarış kaldı ve son galibiyetini haziranda alan Max Verstappen, Lando Norris'in 52 puan önünde. Dominasyonu sona ermiş gibi görünen Red Bull, takımlar sıralamasında McLaren'in 41 puan gerisinde.

McLaren'de Lando Norris ve Oscar Piastri'nin başarılı performansı Britanyalı ekibi takımlar şampiyonasında birinci sıraya taşırken, Red Bull'un Meksikalı pilotu Sergio Perez, bu sezon Avusturya ekibinde istenilen sonuçları alamıyor. 

Formula 1 ABD Grand Prix'si 20 Ekim Pazar günü saat 22.00'de bein Sports'ta. 
 

 

PFL'de "Devlerin Savaşı" 

UFC'yle rekabet etmeye çalışan PFL'le sözleşme imzalayan ağırsıklet MMA yıldızı Francis Ngannou, bu organizasyonundaki ilk dövüşüne bu hafta sonu çıkıyor. Ngannou, UFC'yle sözleşmesi sona erdikten sonra Tyson Fury ve Anthony Joshua'yla boks maçlarına çıkmış ve iki mücadeleden de yenik ayrılmıştı. 

PFL'nin "Devlerin Savaşı" diye tanıttığı maçta Kamerun doğumlu dövüşçü, Brezilyalı Renan Ferreira'yla karşı karşıya gelecek. Bu maç cumartesi gecesi S Sport Plus'tan izlenebilir. 
 


Orta Avrupa Rallisi tam hız sürüyor 

2024 Dünya Ralli Şampiyonası'nın (WRC) 12. ayağı olan Orta Avrupa Rallisi dün başladı ve 20 Ekim'de sona erecek. Etapları Almanya, Avusturya ve Çekya'da düzenlenen mücadele Rally.TV'den (ücretli) ve S Sport'tan izlenebiliyor. 


DTM'de son yarış Hockenheim'da

Mercedes, Lamborghini, BMW, Audi, Porsche, Ferrari, ve McLaren'in yarıştığı Deutsche Tourenwagen Masters, sezonu efsane pist Hockenheim'da kapatıyor. Manthey EMA Racing Porsche'la mücadele eden Ayhancan Güven de pistte olacak. 

İlk yarış 19 Ekim Cumartesi 14.30'da, ikinci yarış 20 Ekim Pazar aynı saatte. Yarışlar DTM'nin YouTube kanalından ve bein Sports'tan izlenebiliyor.

DTM'de pilotlar bugün birinci ve ikinci antrenman için piste çıkıyor

Dünya Pist Bisikleti Şampiyonası, Danimarka'da başladı

Uluslararası Bisiklet Birliği'nin (UCI) düzenlediği Dünya Pist Bisikleti Şampiyonası 16 Ekim'de başladı ve 20 Ekim'de sona erecek. 

Birçok kategoride yarışların düzenlendiği etkinlik, Eurosport'tan izlenebiliyor. 

Danimarka'da ilk günün özeti

 

Kaykay heyecanı Avustralya'daydı 

Street League Skateboarding'in düzenlediği şampiyonanın 6. ayağı Sidney'de gerçekleştirildi. Final mücadelelerinin 13 Ekim'de gerçekleştiği organizasyonun sonraki ayağı 23 Kasım'da Japonya'nın başkenti Tokyo'da. 
 

Finallerin tekrarı buradan izlenebilir.


UFC 308'e bir hafta kaldı, bu hafta sonu Dövüş Gecesi var 

26 Ekim'de yapılacak UFC 308 etkinliğinde Max Holloway, tartışmasız tüysıklet şampiyonluğu için "El Matador" Ilia Topura'yla karşı karşıya gelecek. O geceki bir diğer dev maç da ortasıkletteki Robert Whittaker-Khamzat Chimaev mücadelesi. Ancak bu maçlar için biraz daha beklememiz gerek. 

Bu haftasonu UFC'nin ana etkinliğinde ortasıklette Anthony Hernandez-Michel Pereira maçı var. Dövüş Gecesi, S Sport Plus'tan izlenebilecek. 

Pereira'nın UFC kariyerindeki bitirişleri 


MotoGP bu hafta Avustralya'da 

MotoGP’de 2024 sezonunun 17. ayağı bu pazar Avustralya'daki Philip Island Pisti’nde gerçekleşecek. Yarış, S Sport'tan izlenebilecek.

Şampiyonluk mücadelesinde son durum şöyle:
 


 

 

WorldSBK, Red Bull, Yamaha-Racing, BMW Motorrad Motorsport

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU