Sudan'da Hayat Kurtarma ve Barış için Müttefikler grubu, Sudanlı taraflara sivillerin korunması konusunu ele alma çağrısında bulundu

Cenevre'deki Sudan müzakerelerinin bir önceki oturumundan / Fotoğraf: ABD elçisinin Facebook hesabı

Sudan'da Hayat Kurtarma ve Barış için Müttefikler grubu dün Sudanlı tarafları ülke genelinde insani yardım erişimini iyileştirmeye, geliştirmeye ve sivillerin korunmasını ele almaya çağırarak, Afrika Birliği'nin (AfB) Port Sudan ziyareti konusunda iyimser olduklarını ve verilen taahhütlerin takip edilmesini beklediklerini ifade etti.

Suudi Arabistan, ABD, İsviçre, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır, AfB ve Birleşmiş Milletler'den (BM) oluşan grup, Sudan'da çatışmaların artması ve kötüleşen insani durumu görüşmek üzere cuma günü çevrimiçi bir toplantı düzenledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Grup tarafından dün yapılan açıklamada, Sudan Egemenlik Konseyi'ne Adre Sınır Kapısı’nın insani yardımların ulaştırılması için açılmasına yönelik anlaşmanın süresiz olarak uzatılması çağrısında bulunuldu ve binlerce ton yardımın sınır kapısından geçtiğine dikkat çekildi.

Grup, Sudan ordusu ve Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (HDK) ön saflardaki sağlık ve insani yardım çalışanlarının güvenliğini ve korunmasını sağlamak için adımlar atması gerektiğini vurguladı. Ayrıca çatışmaları ve gerilimi azaltmaları ve hareket özgürlüğü sağlayarak düşmanlıkların durdurulmasını kolaylaştırmaları çağrısında bulundu.

Üyeler, yerel gönüllülerin ve müdahale ağlarının cesur çalışmalarını takdir ederek, Sudan Cephe Hattı Acil Müdahale Odası'nın Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmesinin, yaptıkları kritik çalışmalar ışığında önemli bir sinyal olduğunu belirttiler.

Ayrıca savaşan tarafları, ülke içinden uçuşlarla ilgili teknik sorunlar çözülürken, başlangıç olarak BM, sivil toplum kuruluşları ve Güney Sudan'dan diğer insani yardım aktörleri tarafından insani yardım uçuşları için Kadugli Havaalanı’nın kullanımını kolaylaştırmaya çağırdılar.

Grup, hava operasyonlarının yürütülmesinde görev alan uçak ve personelin emniyet ve güvenliğinin sağlanması için bir çatışmadan kaçınma ve uyarı mekanizmasının kurulması çağrısında bulundu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU