Rusya askerlerini çekti: İsrail, Hizbullah'a karşı cepheyi genişletiyor

İsrail, Golan Tepeleri'nde yeni bariyerler kuruyor

İsrail ordusu, işgal ettiği Golan Tepeleri'ne tank konuşlandırıyor (Reuters)

İsrail'in Golan Tepeleri yakınındaki bölgede mayın temizleme çalışması yürüttüğü ve Lübnan cephesini genişletmek istediği bildiriliyor.

Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters'a konuşan ve kimliklerinin gizli tutulmasını isteyen güvenlik yetkilileri, son haftalarda İsrail ordusunun bölgedeki mayın temizleme çalışmalarını hızlandırdığını ve buraya yeni bariyerler inşa ettiğini söylüyor. 

Kaynaklar, İsrail'in Hizbullah'a karşı cepheyi genişleterek Şii örgütü Lübnan sınırının daha da doğusundan sıkıştırmayı hedeflediğini belirtiyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunun ayrıca Hizbullah militanlarının silah tedarik hatlarını kesmeyi ve İsrail ordusunun Lübnan sınırında keşif yapma kapasitesini artırmayı sağlayabileceği aktarılıyor. 

Aralarında Suriyeli bir askeri yetkili, Lübnanlı bir güvenlik yetkilisi ve Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde çalışan bir ismin yer aldığı kaynaklar, İsrail ordusunun askerden arındırılmış ateşkes hattındaki çitleri Suriye tarafına doğru hareket ettirdiğini savunuyor.

Kaynaklar, İsrail askerlerinin burada bir "tampon bölge" oluşturmak istediğini, böylelikle kendi savunmalarını güçlendirirken, birliklerini Hizbullah'ın etrafını saracak şekilde konuşlandırmayı amaçladığını iddia ediyor.

BM'nin Golan Tepeleri'ndeki Ateşkes Gözlem Gücü'nden (UNDOF) bir yetkili de söz konusu bölgede İsrail'in inşaat faaliyeti yürüttüğünü doğruluyor. 

Doha ve İstanbul'da merkez ofisleri bulunan araştırma enstitüsü Harmoon Center'dan Navvar Şaban, İsrail'in bölgedeki hamleleriyle Lübnan'a daha geniş çaplı bir saldırıya hazırlandığını öne sürerek şu değerlendirmeleri paylaşıyor: 

Suriye'de olup biten her şey, ikmal yollarını, depoları ve Hizbullah'a giden ikmal hatlarıyla bağlantılı kişileri vurmak, İsrail'in Lübnan'daki stratejisine hizmet ediyor.

Diğer yandan İsrail ordusuna ait zırhlı iş makinelerinin, Suriye'nin güneyindeki Kuneytra ilinde mevzi oluşturduğu da aktarılıyor. Golan Tepeleri'nin güneyinde kalan bu bölgenin yakınındaki Tel Hara Tepesi'nde Rus askerlerinin kullandığı iki gözlem noktası yer alıyor. Kaynaklar, Rus birliklerin "İsrail askerleriyle olası bir çatışmayı önlemek için" buradan ayrıldığını belirtiyor.

Ayrıca Tahran destekli Iraklı militan grupların da İsrail tanklarını gördükten sonra bölgeden çekildiği söyleniyor. 

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), harekat planlarına dair detay paylaşmayı reddetti. Rusya ve Suriye de gelişmelere dair yorum taleplerine yanıt vermedi.
 


Golan Tepeleri 

İsrail, Suriye'ye ait Golan Tepeleri'ni 1967'deki Arap-İsrail savaşında işgal etti. 6 Gün Savaşı diye de bilinen çatışmalarda Araplar zorla yerlerinden edilirken Tel Aviv yönetimi Yahudi yerleşimleri inşa etmeye başladı. 

Daha sonra 1973'teki Yom Kippur savaşında Suriye, Golan Tepeleri'ni geri almaya çalıştı fakat başarılı olamadı. 

İki ülke, 31 Mayıs 1974'te BM temsilcilerinin yanı sıra ABD ve Sovyetler Birliği gözlemcilerinin de katılımıyla ateşkes imzaladı. Bu kapsamda oluşturulan askerden arındırılmış bölgeye BM'ye bağlı gözlem gücü birlikleri konuşlandırıldı. 

İsrail ordusu, Hamas'ın 7 Ekim 2023'teki Aksa Tufanı operasyonuyla başlayan Gazze savaşında Golan Tepeleri'ne de roket saldırısı düzenlemişti. Mecdel Şems beldesindeki Dürzi köyünde yer alan futbol sahasının yakınlarına yapılan saldırıda 12 kişi öldürülmüş, 35 kişi yaralanmıştı.


Independent Türkçe, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU