Deepfake aşk çetesinden 46 milyon dolarlık vurgun

Yöntemleri deşifre oldu

Bir yıldır faaliyette olan çetenin elemanlarıyla birlikte, yüzü aşkın cep telefonu, 26 bin dolara yakın nakit ve çok sayıda lüks saat ele geçirildi (Reuters)

Güzel bir kadınla görüntülü görüşme yaptığını sanan erkekler, aşkı bulduğunu da düşünüyor. 

Çin'in güneyindeki Hong Kong'da polis, deepfake kullanarak hazırlanan bu tuzaklara düşen erkeklerin 46 milyon dolardan fazla bir tutarı dolandırıcılara verdiğini açıkladı. 

Pazartesi düzenlenen basın toplantısında polis, 27 kişinin deepfake aşk dolandırıcılığı gerekçesiyle tutuklandığını duyurdu.

21'i erkek, 6'sı kadın olan dolandırıcıların yaşları 21'le 34 arasında değişiyor. Polis, çoğunun dijital medya ve teknolojiye odaklanan üniversite bölümlerinde okuyup çetelerle çalışmaya karar vermiş eğitimli kişiler olduğunu vurguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kurbanların, sahte bir kripto para platformu aracılığıyla dolandırıldığı da ifade edildi. 

Hong Kong polisi, bu tarz olaylarda çetenin kurbanlara yanlış numaraya mesaj atmış güzel bir kadın kisvesiyle yaklaştığını, sonrasında da samimi sohbetlerle geleceğe dair planlar yapıldığını anlattı. 

Her bir aşama, o konuda uzmanlaşmış farklı bir ekiple hayata geçirilirken kurbanın içtenliği ve duyguları da hesaba katılıyormuş. 

Deepfake, yapay zeka ve derin öğrenme teknikleri kullanılarak gerçeğe çok yakın sahte görüntü ve sesler oluşturan bir teknoloji. Kötü niyetli aktörler, bu teknolojiyi dolandırıcılık, dezenformasyon, kara propaganda, itibar saldırısı, kişisel gizlilik ihlali gibi amaçlar için kullanabiliyor.

Teknolojinin gelişmesi, yeni dolandırıcılık yöntemlerini de mümkün kılıyor.

Önceki aylarda Hong Kong dikkat çeken bir dolandırıcılık vakasıyla haber olmuştu. 

Çok uluslu bir tasarım ve mühendislik şirketinin Hong Kong'taki çalışanı, Londra'daki yöneticisinden "gizli işlem" gerçekleştirme talimatı içeren bir elektronik mesaj almıştı. 

Önce bu mesajın bir dolandırıcılık girişimi veya kimlik avı olabileceğini düşünen çalışan, deepfake teknolojisinin devreye girdiği bir video konferansla yöneticisini ve iş arkadaşlarını görmüştü. 

Sesleri ve görüntülerin, gerçekle birebir aynı olması üzerine 25,6 milyon dolarlık havale işlemini gerçekleştirmişti. 

Finans çalışanı, şirketinin merkez ofisiyle iletişime geçince gerçek ortaya çıkmıştı. 


Independent Türkçe, CNN, AA

DAHA FAZLA HABER OKU